Foto:Narodna skupstina republike srpske/promo

Predstavnici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske nisu danas prihvatili predlog bošnjačkih poslanika da se na sledećoj sednici entitetskog parlamenta razmatra Rezolucija o osudi genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Predsednik Skupštine Nenad Stevandić je izjavio da će predlagači rezolucije – poslanici Ramiz Salkić i Amir Hurtić, biti pozvani na narednu sednicu Kolegijuma da bi se usaglasila rezolucija o osudi svih ratnih zločina.

On je izrazio pijetet prema svim žrtvama rata u BiH, kao i žrtvama u Srebrenici, ali je rekao da „pijetet nikada nije stigao s druge strane, do Zalazja, Kravica i drugih mesta udaljenih nekoliko kilometara od Srebrenice“, u kojima su pobijeni Srbi.

Pored toga, predstavnici vladajuće koalicije nisu na Kolegijumu Narodne skupštine prihvatili ni predlog opozicionih stranaka da se sa dnevnog reda narednog skupštinskog zasedanja skine predloženi zakon kojim se u RS ponovo kriminalizuje kleveta.

O tom zakonu raspravljaće se na skupštnskom zasedanju 18. jula.

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da Tužilaštvo BiH procesuira zvaničnike RS zbog jučerašnjeg objavljivanja u Službenom glasniku RS zakona o nesprovođenju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, Stevandić je rekao da poslanici ne mogu biti krivično gonjeni zbog rada u Narodnoj skupštini RS i da on ne ;očekuje nikakve kazne za njih.

Rekao je i da je direktor Službenog glasnika RS obavezan da objavi akte koje mu šalje predsednik RS, a ;ukoliko to ne učini, pretila bi mu krivična odgovornost.

***

BONUS VIDEO: Milorad Dodik Banja Luka novac deljenje prolaznici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar