Foto: Press service of the Mykolaiv Regional Prosecutor's Office/Handout via REUTERS

Ukrajinski mogul Oleksij Vadaturski i njegova supruga ubijeni su nakon što je grad Mikolajev u nedelju bio pod intenzivnim granatirajem, prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika. Napad na Mikolajev je usledio pošto je ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio Dan mornarice da svoje uputi "upozorenja" svima koji "podrivaju suverenintet i slobodu Rusije", prenosi CNN.

U napadu na Mikolajev poginuli su tajkun koji se bavi proizvodnjom žita, Oleksij Vadaturski i njegova supruga Raisa, navodi se u saopšštenju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Vadaturski je bio osnivač Nibulona iz Mikolajeva, jedna od najvećih ukrajinskih kompanija za proizvodnju žita i izvoz žitarica. Tajkun je ubijen samo dan pre nego što je Ukrajina ponovo krenula sa izvozom žita iz svojih luka.

„Smrt biznismena je veliki gubitak za Mikolajev i celu Ukrajinu“, rekao je Zelenski. „Za više od 50 godina svoje karijere, Oleksij Vadaturski je dao neprocenjiv doprinos razvoju regiona i razvoju poljoprivrede i brodogradnje naše zemlje“, dodao je.

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandar Senkevič je rekao da je kasetna municija raznela prozore i uništila balkone u gradu.

„Mikolajev je danas bio pod masovnim granatiranjem. Verovatno najjačim granatiranjem svih vremena“, naveo je on u saopštenju.

Ko je bio Vadaturski?

Oleksij Vadaturski je bio ukrajinski poljoprivredni i žitni logistički biznismen, osnivač Nibuona, najveće kompanije za logistiku žitarica u Ukrajini.

Bio je jedan od najbogatijih Ukrajinaca. U junu 2020. godine, njegovo bogatstvo je procenjeno na 615 miliona dolara i bio je 24. najbogatija osoba Ukrajine.

Godine 2007. dobio je zvanje Heroja Ukrajine, najviše odlikovanje zemlje. Vadaturski je bio poznat kao nekorumpiran, nacionalista i proevropski orijentisan. Godine 2014. nakon ruske invazije na Krim i regione Donbasa, Vadaturski je finansirao 2.000 vojnika vojnim vozilima i smatra da je od tada ruska meta, piše svetski mediji.

Nakon ruske invazije 2022. godine, blokade izvoza žitarica i sporazuma o izvozu žitarica od 22. jula, Vadaturski i njegova industrija su postavljali rešenja kako bi omogućili da se protok ukrajinskih žitarica nastavi svojim tokom ka stranim zemljama.

Iza Vadaturskog je ostao sin Andrij Vadaturski koji je političar i ima troje dece.

„Pravi heroj“

Vadaturski i njegova supruga su se sklonili u podrum kuće kada su ubijeni u direktnom udaru koji je pretvorio delove njihove vile u ruševine. Ostaje nejasno da li je on namerno bio na meti Rusa.

Poginuo je u ranim satima 31. jula od ruskih raketnih udara na Mikolajev. 7 ili 8 projejktila je pogodilo njegovu kuću u okrugu Zavodski, što je izazvalo jaku sumnju da je Vadaturski namerno gađan i ubijen od strane Rusije da bi se navodno uticalo na industriju izvoza useva Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju kompanije Vadaturskog, Nibulon, navodi se da je on „bio pravi heroj i petriota“ koji je ostao Mikolajevu kako bi pomogao strateški važnoj luci tokom ruske invazije.

„Uvek je verovao u Ukrajinu i usmeravao je svoje napore u njen razvoj i prosperitet“, navodi se.

Komšije su izrazile šok i bez zbog napada.

„Ne znamo šta da radimo. Mrzimo Rusiju“, rekao je Maksim koji u toj oblasti živi skoro 20 godina. „Neverovatno je da u jednom trenutnu može sve da se uništi“, naveo je.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelensokg, veruje da je raketni udar bio usmeren na Vadaturskog. On je to nazvao „ubistvom sa predumišljajem“, jednog od najvažnijih poljoprivrednih preduzetnika u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar