Azov, Ukrajina, vojska
Foto: Printscreen/azov.org.ua

VD komandanta puka Azov, čiji su zarobljeni pripadnici poginuli juče u proruskom separatističkom zatvoru u napadu za koji se međusobno okrivljuju Rusija i Ukrajina, obratio se javnosti.

Azov je na svom Telegram kanalu objavio izjavu svog v.d. komandanta, majora Mikite Nadtočija, o „masovnom ubistvu ukrajinskih ratnih zarobljenika u selu Olenivka na privremeno okupiranoj teritoriji Donjecke oblasti“.

„Napad u Olenivki smatramo aktom javne egzekucije. Rusija ga je izvršila jer zna da je niko neće kazniti. Navikli su da ih niko ne smatra odgovornim, čak ni za otvoreno kršenje zakona, pravila i običaja rata. Zato se mi, Azov, Ukrajina kao država i ceo civilizovani svet borimo da Rusija to jednom zauvek zapamti“, poručio je komandant Azova.

„Već otkrivamo imena dželata i organizatora pogubljenja ratnih zarobljenika. Već imamo preliminarne informacije, ali još uvek nismo spremni da objavimo detalje. Naći ćemo ih gde god da se nalaze – u okupiranim delovima Ukrajina, u Rusiji ili u trećoj zemlji. Ukrajina će kao država obezbediti pravično suđenje i kaznu“, napisao je Nadtoči.

„24 sata su lagali o ukrajinskoj vojsci, a danas su svoj zločin potvrdili objavom svoje ambasade. Želim da podsetim Putina, koji je lično odgovoran za ovaj zločin, da se u kući obešenog ne razgovara o konopcu. Putine, bićeš kažnjen, sa svojim šakalima i ambasadama. Sa svim sertifikatima i pečatima, presudom Međunarodnog suda“, rekao je prvi čovek Azova.

„Lažna imperija varvara biće uništena. Rusija misli da je ubila Azov, da ga je pogubila. Ali Azov je sada cela Ukrajina. Svaki Ukrajinac će osvetiti svakog od naše izmučene i ubijene braće“, zaključio je Nadtoči.

***

BONUS VIDEO: Ubica dečijeg lica – ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina u Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare