Džo Bajden Foto:EPA-EFE/ANDREW HARNIK

Peking je, posle deset dana, konačno čestitao demokrati Džou Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine priznalo je Bajdena za izabranog predsednika SAD. Kina je bila među retkim zemljama koje nisu priznale Bajdenovu pobedu nad predsednikom Donaldom Trampom, prenosi RT.

Pročitajte još:

Bajden je pobedu proglasio nekoliko dana posle izbora nakon čega su sa svih strana sveta krenule čestitke lidera. Kina je čestitke uputila nakon projekcije Asošijejted presa da je Bajden pobedio u Arizoni i prikupio 290 glasova elektorskog koledža. Za pobedu, kandidatu je potrebno minimum 270 glasova elektora.

Vest o priznanju iz Pekinga usledila je posle odluke Donalda Trampa da potpiše izvršnu uredbu kojom se zabranjuju američka ulaganja u kineske kompanije za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Iako je većina čestitala Bajdenu pobedu na izborima – koje Tramp osporava, optužujući demokrate za krađu glasova – bilo je i onih koji su ostali tihi. Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da čeka da se završe sve pravne procedure i tužbe koje je Trampov tim podneo pre nego što čestita pobedniku. Nekoliko drugih zemalja, uključujući i Rusiju, saopštilo je da će sačekati da Bajdenova potvrda bude zvanično potvrđena pre slanja čestitki.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar