Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuju američka ulaganja u kineske kompanije za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Uredba bi mogla da utiče na neke od najvećih kineskih kompanija, uključujući telekomunikacijske firme Čajna Telekom i Čajna Mobajl, ali i proizvođača nadzorne opreme Hikvision.

Pročitajte još:

Svrha tog poteza je, navodi Jutarnji list, da se spreče američki investitori, fondovi i drugi da kupe deonice 31 kineske kompanije za koje je ministarstvo obrane reklo ranije ove godine da imaju podršku kineske vojske. Prvi deo te zabrane stupa na snagu 11. januara.

„Kina sve više iskorišćava kapital Sjedinjenih Država za razvoj i modernizaciju svoje vojske, obavještajne službe i drugih bezbednosnih aparata“, navodi se u izvršnoj uredbi koju je objavila Bela kuća.

Ovaj potez je prva veća politička inicijativa predsednika Trampa od kada je izgubio na izborima 3. novembra od demokrate Džoa Bajdena i pokazuje da on želi da iskoristi ovo malo vremena što mu je ostalo na čelu SAD za obračun s Kinom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare