Zapaljeno selo Džit na Zapadnoj obali
Zapaljeno selo Džit na Zapadnoj obali Foto: Tanjug/AP Photo/Nasser Nasser

Desetine maskiranih jevrejskih doseljenika spustile su se u selo Džit na Zapadnoj obali i krenule u divljanje, paleći kuće, neki sa porodicama koje su još uvek unutra, i automobile. Otvarali su vatru na seljane, kažu Palestince, i mahali noževima, prenosi Skaj Njuz.

Najmanje jedan Palestinac je ubijen nakon što su desetine izraelskih doseljenika, od kojih su neki nosili maske, napali selo na okupiranoj Zapadnoj obali.

Video na društvenim mrežama prikazuje automobile i kuće u plamenu u Jitu, u blizini grada Nablusa.

Izraelska vojska je saopštila da su na zgrade i vozila bačene benzinske bombe i kamenje i da je koristila „sredstva za raspršivanje nereda“ da okonča nasilje.

Napad nije mogao doći u gorem trenutku usred pregovora o prekidu vatre u Gazi.

Izraelska vojska kaže da je bila na licu mesta brzo, ali – prema onome što se vidi na snimcima – ne pre nego što je pričinjena velika šteta.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jedna osoba ubijena, a druga ranjena u pucnjavi naseljenika.

Ibrahim Sadah, stanovnik Jita, rekao je da je bilo oko 100 doseljenika koji su bili naoružani i pucali.

„Oni (doseljenici) su pucali, pucali su pravim mecima“, rekao je on, tvrdeći da je ubijeni član njegove porodice: „Neka počiva u miru, došao je da nam pomogne kao i ostali“.

Drugi stanovnik, Rabah Sbu Hasan, dodao je: „Bili smo u svojim kućama, i iznenadilo nas je više od 90 ljudi, moja deca i ja smo bili ovde pored auta… Video sam ih kako pale auto, zatim su palili druga kola, ali je moj sin pritekao u pomoć i potukao se sa njima i gurnuo ih nazad.“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i Bela kuća osudili su napad.

U saopštenju iz kancelarije gospodina Netanjahua se navodi da je incident posmatrao sa „najvećom ozbiljnošću“ i da će svako ko je „odgovoran za bilo koji zločin biti uhvaćen i krivično gonjen“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare