Foto: EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Kosovo do juga Italije, objavio je italijanski portal "quotidiano.net".

Kako su kazali u tekstu, a prenosi RTCG, svojevrsna kuga opijuma se širi Avganistanom, a u pitanju je zarada od 16,34 milijardi dolara kojom su obogaćeni vladari te zemlje – talibani.

Prema članku portala quotidiano.net, u Avganistanu bi se proizvodnja opijuma mogla nazvati tradicionalnom poljoprivredom, ali treba imati u vidu da heroin postaje jedna od pošasti zapadnog društva.

„Uzgoj maka nije ništa drugo do poljoprivredna praksa, konsolidovana tokom vekova. I upravo iz tog razloga Avganistancima, pogotovo onima koji žive u selima južnih provincija, nemoguće je objasniti da je to apsolutno zlo“, ukazano je u članku italijanskog portala.

Putevi droge, kako se ističe, od srednje Azije vode do droge do Istanbula, odakle jedan krak ide ka severu, do Ukrajine i Rusije, a drugi ka Balkanu.

„U Evropu, dakle, otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom između Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova do juga Italije“, piše u članku.

BONUS VIDEO: Poruka Dr Žujovića vlastima: Recite NE kokainu!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar