dr Aleksandar Životić, istoričar
dr Aleksandar Životić Foto: N1

Izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o istoriji Ukrajine su namenjene pre svega za domaću javnost, da istakne patriotska osećanja, podseti na prošlost i pošalje poruku suprotnoj strani, kaže istoričar Aleksandar Životić.

“Kad je budućnost neizvesna, onda se često poseže za prošlošću”, rekao je Životić u Danu uživo na televiziji N1. Životić je kazao da se radi o izjavi koja je predstavljala uvod i opravdanje zašto se donosi određena odluka.

Putin je u ponedeljak, pre nego što je potpisao ukaz o priznanju nezavisnosti ukrajinskih teritorija Lugansk i Donjeck, dugo govorio o istoriji, navodeći da je Ukrajinu “stvorio” prvi lider Sovjetskog saveza, Vladimir Iljič Lenjin.

Životić kaže da je činjenica da je ruska država nastala na prostoru današnje Ukrajine, ali i da je poseban ukrajinski identitet ukorenjen na tom prostoru.

Na pitanje postoji li jedan krivac za sadašnju krizu, ocenjuje da kriza u Ukrajini neprekidno teče od 2014. godine.

Slaže se sa ocenom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se promenila “bezbednosna arhitektura sveta”, i navodi da je 1999. napravljen presedan kada je SR Jugoslavija napadnuta bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a kasnije priznata samoproglašena secesija Kosova.

“Sada se suočavamo sa jednom pojavom, novim talasom kriza koji preti da poremeti relativnu ravnotežu koja je postojala”, rekao je on.

Dodaje i da će region Pacifika verovatno postati “trusno područje”, jer postoje najave suočavanja SAD i Kine.

Upitan o poziciji Srbije, Životić kaže da je ona specifična i drugačija od većine zemalja.

Srbija može da zvanično saopšti da poštuje suverenitet i granice Ukrajine, ali bi osuda odvela “korak dalje”, rekao je on, dodajući da se pritisci mogu očekivati i od Zapada i od Rusije.

“Ono što je naša glavna dužnost je da vodimo računa o sebi i interesima Republike Srbije i njenih građana iznad svega. A interes je da se postavimo maksimalno neutralno i da gledamo kako da iz ovog velikog loma izađemo sa što manje gubitaka”, kaže Životić.

Sva dešavanja oko Ukrajine možete da pratite na lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Pripreme u Kijevu za eventualni napad Rusije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar