Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na prvoj liniji fronta Foto:EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je danas da će razmotriti prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom, javlja agencija AFP.

Na konferneciji za novinare u Kijevu Zelenski je rekao da je dobio zahtev ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u kojem se traži prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom.

„Razmisliću o tome, ali ne samo o tome već i drugim akcijama koje možemo da preduzmemo“, rekao je.

Predsednik Ukrajine pozvao je saveznike da ne čekaju na dalju eskalaciju da bi uveli sankcije, koje bi trebalo da uključuju prekid rada gasovoda Severni tok 2.

Zelenski je rekao da nema izgleda će sukob biti velikih razmera, ali da je spreman da uvede vanredno stanje ako se to dogodi.

Odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR), teritorije na istoku Ukrajine koje su jednostrano proglasile nezavisnost 2014. godine, Zelenski je ocenio kao „pravnu agresiju“ sa ciljem da se stvori „snažna osnovu“ za dalju vojnu eskalaciju.

Dodao je da akcije Rusije predstavljaju „napad na suverenitet i teritorijalni integritet“ Ukrajine, ali je pozvao na dalji dijalog između dve države.

Duma ratifikovala sporazume sa DNR i LNR

Istovremeno, Duma, donji dom ruskog parlamenta, ratifikovala je sporazum o političkoj i vojnoj saradnji sa DNR i LNR. „Za“ je glasalo 400 poslanika.

Ranije danas, parlamenti DNR i LNR ratifikovali su „Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa Ruskom Federacijom“, čime su formalno otvorena vrata za dobijanje vojne i finansijske podrške, prenosi RT.

Opširnije o današnjim dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem blogu uživo ili klikom na ovaj link.

Zapad je burno reagovao na ovu odluku. U toku dana EU će doneti odluku o sankcijama Rusiji, najavljeno iz Brisela, dok je predsednik SAD Džozef Bajden već potpisao ukaz kojim se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani SAD sa samoproglašenim republikama.

BONUS VIDEO Sa prve linije fronta: Puca se sa obe strane, Putin se ne plaši sankcija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram