Foto: Shutterstock

Ronilac iz Australije Erik Nerhus jedan je od retkih koji su bili u čeljustima strašnog predatora i preživeli da ispričaju priču. Nerhus je jednog januarskog dana istraživao grebene u potrazi za morskim pužem na obali Novog Južnog Velsa. Ali dok je ronio, velika bela ajkula nasrnula je na njega - progutavši mu celu glavu i trup.

Nerhus se našao u stomaku zveri od 10 metara, dok su joj zubi bili zabijeni u njegovo telo, piše San.

Ajkula je tada pokušala da ga proguta, smrskavši mu glavu i grudi, koje je štitila samo njegova ronilačka oprema.

Dok su joj zubi bili zakačeni za njegovo meso, Nerhus se borio za svoj život – iskušenje koje nikada neće zaboraviti.

Ajkula Foto:Tanjug/Warner Bros. Discovery via AP

Nerhus je tog jutra izabrao da roni kod grebena i jedino što je moglo da se čuje bilo je zujanje njegovog regulatora vazduha.

Kako bi se uverio da je sve u redu, pogledao je prema trupu svog čamca i u sekundi se sve promenilo. Nerhus je osetio pritisak kao da je njegov torzo zgnječen između dva kamiona.

„Unutar čeljusti je bio samo mrak, nisam mogao ništa da vidim jer sam gledao u zadnji deo grla. Nikada nisam doživeo ništa slično. Zapravo sam bio pojeden živ“, rekao je on.

Usred užasa, proradio je njegov instinkt za preživljavanje – napipao je oko ajkule i počeo da udara i kopa. Uspeo je da se oslobodi iz čeljusti ajkule.

„Baš kad sam mislio da se oslobađam, donja vilica se zatvorila i osetio sam kako mi zubi zarivaju u potiljak i u lobanju. Izvrnuo sam joj oko koliko sam mogao i ajkula je ponovo reagovala i pustila me“, rekao je Nerhus.

morski pas, velika bela ajkula
Foto: Mediadrumimages/Dave Caravias / Media Drum World / Profimedia

Ali teror ipak nije bio gotov. Prema Ejdanu Martinu, naučniku za ajkule, jedna od njenih strategija je da ugrize plen, a zatim se povuče dok ne iskrvari i postane lakši obrok.

PROČITAJTE JOŠ:

To je bio slučaj i sa Nerhusom, jer je posle poslednjeg napada lebdeo iznad morskog dna, krv je curila iz njegovih posekotina.

Raširio je ruke i noge u pokušaju da upozori ajkulu da nije foka, a zatim je izbio na površinu vode i sin ga je povukao na brod.

Stigle su ekipe hitne pomoći i Nerhus je helikopterom prebačen u bolnicu. Za saniranje rana bilo je potrebno 75 hirurških šavova.

BONUS VIDEO: Velika bela ajkula – Kako izgleda napad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar