Sahrana Irine Farion Foto: AP photo/Mykola Tys

Ukrajinska ultradesničarska aktivistkinja, profesorka ukrajinskog jezika i bivša poslanica Irina Farion, koja je u petak ubijena u atentatu ispred kuće u kojoj je živela, sahranjena je danas na Ličakovskom groblju u Lavovu.

Na sahrani su prisutni skandirali: „Moskovljani, gubite se iz Lavova!“, a istaknuti su transparenti na kojem Farion stoji na istoj strani sa Tarasom Ševčenkom i Stepanom Banderom, vođom Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) za vreme Drugog svetskog rata i nacističkim saradnikom.

Na jednom od transparenata istaknut je natpis: „Irina Farion je savremeni lider ukrajinske nacije, nevolja je što Ukrajinci ne mogu na vreme prepoznati takve ljude“, prenosi Strana.ua.

Sahrana Irine Farion Foto: AP photo/Mykola Tys

Ćerka ubijene političarke Sofija Semčišin istakla je da Farion dokazala da je jezik oružje.

„Danas smo svi Ukrajinci pobijeni za svoj jezik, u liku moje majke. Žena koja je svima dokazala jednostavne stvari: Jezik je oružje; ako govorimo svojim maternjim jezikom, onda ćemo pobediti u ratu“, rekla je Semčišin.

Farion (60) je preminula u bolnici u Lavovu u petak uveče, nekoliko sati nakon što ju je upucao neidentifikovani napadač.

Pridružila se ultranacionalističkoj partiji Svoboda 2005. i bila je poslanica u parlamentu između 2012. i 2014. godine.

Bila je poznata po kontroverznim izjavama o upotrebi ruskog jezika u Ukrajini.

Farion je vraćena na mesto profesora na odseku za ukrajinski jezik na Lavovskom politehničkom univerzitetu u junu 2023. godine, nakon što je otpuštena zbog izjave da se ukrajinski vojnici ne mogu zvati Ukrajincima ako govore ruski jezik.

Pročitajte još:

Situacija je dodatno eskalirala nakon što je ona objavila da je navodno dobila poruku podrške od Maksima Hlebova, proukrajinskog studenta koji živi na Krimu.

Ona je mejl, uključujući njegovo puno ime i kontakt podatke, objavila na svojim nalozima na društvenim mrežama, nakon čega je dobila oštre kritike da je mladića dovela u opasnost.

Hlebova su ispitivale ruske vlasti na Krimu i naterale ga da se izvini pred kamerama.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je u novembru 2023. da je Farion pod krivičnom istragom zbog izjava o vojnicima koji govore ruski, kao i zbog objavljivanja poruke od Hlebova.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare