Foto: TANJUG/AP Photo/Majdi Mohammed

Iran je izveo najveći napad na Izrael do sada, ispalivši oko 180 balističkih projektila, većinu od kojih je presrela protivraketna odbrana Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana. Ovaj vazdušni napad, ozbiljniji od sličnog u aprilu, dodatno je intenzivirao regionalni sukob na Bliskom istoku.

CNN je analizirao iranske balističke projektilе i odbrambene sisteme koje koriste izraelske i druge snage u regionu. Tokom napada u utorak, američka vojska ispalila je najmanje 12 protivraketnih sredstava s mornaričkih razarača USS Cole i USS Bulkeley u istočnom Mediteranu, potvrdio je portparol Pentagona, general-major Pat Rajder.

Pentagon nije naveo konkretne presretače, ali su američki razarači opremljeni sistemom Aegis, koji može da uništi dolazeće balističke rakete. Jordanske vazdušne snage takođe su presrele iranske rakete tokom napada, iako nije dato više detalja.

PROČITAJTE JOŠ:

U aprilu, tokom iranskog napada na Izrael, izraelski i američki avioni oborili su veliki broj projektila, ali je Iran koristio sporije dronove, lakše za presretanje od balističkih raketa. Iran raspolaže sa više od 3.000 balističkih projektila različitih dometa, prema podacima Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Balistički projektili lete iznad Zemljine atmosfere pre nego što se odvoje od nosivih raketa i padnu na ciljeve. Stručnjaci tvrde da je Iran koristio varijante balističke rakete Šahab-3 u poslednjem napadu. Šahab-3 služi kao osnova za iranske balističke rakete srednjeg dometa, može nositi bojevu glavu od 760 do 1.200 kilograma i lansirati se iz mobilnih lansera.

Iran takođe koristi novije varijante Šahab-3, uključujući projektilе Ghadr i Emad, koji imaju preciznost od 300 metara. Iranski mediji su izvestili o upotrebi nove rakete Fatah-1, koju Teheran opisuje kao hipersoničnu raketu koja putuje brzinom od pet maha.

Međutim, analitičari ističu da skoro sve balističke rakete dostižu hipersoničnu brzinu. Fatah-1, prema istraživaču Fabijanu Hincu, ima bojevu glavu na „projektilu za manevrisanje“, omogućavajući mu da izbegne raketnu odbranu tokom napada. Mnogi analitičari sumnjaju u to da je Iran prvi put koristio ovu raketu.

Izrael koristi Gvozdenu kupolu

Izrael koristi razne sisteme za zaštitu od balističkih projektila, uključujući Gvozdenu kupolu, koja se koristi za presretanje raketa i artiljerijskog oružja. Međutim, Gvozdena kupola je osnovni sistem i nije korišćena protiv balističkih projektila tokom ovog napada. Sledeći nivo odbrane je Davidova praćka, koja štiti od pretnji kratkog i srednjeg dometa.

Davidova praćka je zajednički projekat izraelske RAFAEL i američkog Raytheon-a, koristeći kinetičke presretače Stunner i SkyCeptor za uništavanje ciljeva na udaljenosti do 450 kilometara. Iznad Davidove praćke nalaze se sistemi Arrow 2 i Arrow 3, razvijeni u saradnji sa SAD. Arrow 2 koristi fragmentacione bojeve glave za uništavanje dolazećih balističkih raketa u završnoj fazi, dok Arrow 3 koristi tehnologiju „hit-to-kill“ da presretne rakete pre nego što ponovo uđu u atmosferu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare