Sofia Sapega Foto: Instagram / East2West News / Profimedia

Nakon što se u javnosti pojavio video snimak beloruskog novinara Romana Protaševiča na kom priznaje da je organizovao proteste u Belorusiji, objavljen i video njegove devojke koja je uradila to isto, prenose svetski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruska državljanka Sofija Sapega, uhapšena je kada i njen dečko, nakon što je avion prinudno sleteo u Minsk.

Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju, a onda su usledile brojne osude svetskih lidera, a EU je odlučila da Belorusiji uvede sankcije. U medijima su se pojavila i svedočenja putnika sa ovog leta na kojem je uhapšen Protaševič, a mnogi su istakli da je mladi novinar rekao da ga u Belorusiji čeka smrtna kazna.

Snimak priznanja Protaševiča zbunuo je mnoge, a njegov otac smatra da je njegov sin bio prinuđen da prizna. Na snimu mladić govori kako je „organizovao“ masovne demonstracije u Belorusiji prošle godine.

Video klip na kom navodno njegova devojka takođe priznaje sve za šta je optužuju pojavio se u utorak na provladinom kanalu na aplikaciji „Telegram“. Na snimku se vidi žena koja kaže da je ona Sofija Sapega, 23-godišnja partnerka opozicionog aktiviste Romana Protaševiča.

Dejli mejl ističe da Sapega na objavljenom videu ne deluje povređeno, a u medijima se oglasila i njena majka.

Ana Dudič rekla je da njena ćerka izgleda „uplašeno“ i da ne govori na uobičajen način.

Ovo nije prvi put da se priznanja uhapšenih snimaju, pa onda objavljuju na provladinim medijima i kanalima.

Svetlana Tihanovska, liderka beloruske opozicije koja je i sama bila primorana da snimi sličan video. ONa je istakla da je skoro sigurno da je Romanovo „priznanje“ nastalo pod “fizičkim i moralnim pritiskom”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare