Foto:Euroradio via AP

Bloger Roman Protaševič, zbog kojeg su beloruske vlasti MIG-om presrele putnički avion Rajanra i preusmerile ga u Minsk, pojavio se na snimku na društvenim mrežama, a objavila ga je i državna televizija.

PROČITAJTE JOŠ:

Protaševič, koji je uhapšen odmah po sletanju preusmerenog leta u Minsk, na snimku za koju se ne zna gde je nastao kaže da „stoji iza prošlogodišnjih protesta i nereda u Minsku“ i da „u vezi sa tim sarađuje sa vlastima“.

Na snimku govori i kako ga u zatvoru „tretiraju dobro“ i kako su izveštaji o srčanim problemima od kojih pati – lažni, prenosi Index.hr.

S obzirom na to da je Protaševič, prema izjavama drugih putnika leta, uhapšen uz primenu sile odmah po sletanju u Minsk i da se nalazi pod kontrolom beloruske policije, vrlo je verojatno da je priznanje iznuđeno.

 

Njegovi saveznici odmah su se oglasili tvrdeći da je izjavu dao pod prisilom.

„Ovako Roman izgleda kada je pod psihičkim i moralnim pritiskom. Tražim hitno puštanje Romana i svih političkih zatvorenika“, tvitovala je zvaničnica beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja.

Nešto pre objave snimka njegova majka je rekla da se Protaševič nalazi u bolnici u Minsku i da mu je stanje – kritično.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko (66) suočio se sa najvećim izazovom u svojoj 27-godišnjoj vladavini kada su masovni protesti izbili nakon njegove sporne pobede na predsedničkim izborima prošle godine.

Evropska komisija (EK) pozvala je danas beloruskog ambasadora na razgovor.

„Ambasador Aleksandar Mihnevič obavešten je o snažnoj osudi institucija i članica EU-a prisilnog čina kojim su beloruske vlasti ugrozile sigurnost putnika i posade“, saopštila je EK.

„Nečuvena akcija beloruskih vlasti predstavlja još jedan očigedan pokušaj da se utišaju svi opozicioni glasovi u zemlji“, dodaje se u saopštenju u kojem se traži oslobađanje Protaševiča.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare