Roman Protasevič
Roman Protasevič Foto: REUTERS/Stringer

Otac beloruskog novinara Romana Protaševiča koji je uhapšen nakon što je njegov let preusmeren u Belorusiji rekao je za BBC da se plaši da bi njegov sin mogao da bude mučen, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Roman je leteo iz Grčke kada je njegov let iznenada preusmeren u Minsk zbog navodne pretnje bombom. Zapadne države su optužile Belorusiju za „otmicu“ aviona Rajanera kako bi uhapsili reportera disidenta.

Pojavio se i snimak na kojem se vidi kako Protaševič priznaje svoje „zločine“, a za koji svetski mediji ističu da je snimljen pod prisilom. U snimku je novinar rekao da je dobrog zdravlja i naizgled je priznao „zločine“ za koje ga Belorusija tereti. Njegov otac Dmitri Protaševič je rekao za BBC da se plaši kako će vlasti u njegovoj zemlji tretirati njegovog sina.

„Nadamo se da će se snaći. Bojimo se da i pomislimo na to, ali moguće je da će biti pretučen i mučen. Zaista se toga bojimo“, rekao je on.

avion minsk
Foto: REUTERS/Andrius Sytas

„Šokirani smo i uznemireni. Ovakve stvari ne bi trebale da se dešavaju u 21. veku u srcu Evrope. Nadamo se da će se čitava međunarodna zajednica uključiti i da će izvrštiti pritisak na vlasti. Nadamo se da će taj pritisak uspeti i da će vlasti Belorusije shvatiti da su zaista napravile veliku grešku“, dodao je on.

Evropska unija odlučila je sinoć da uvede nove sankcije Belorusiji i da zatvori evropski vazdušni prostor za avione te zemlje nakon što je Minsk prisilio avion Rajanera da sleti kako bi uhapsio opozicionog novinara.

Belorusija je poslala borbeni avion da prisili let Rajanera FR4978 koji je leteo iz Atine za Viljnus u Litvaniji, da sleti, ističući da postoji pretnja bombom. Avion je sleteo u glavni grad Belorusije oko 13:16 časova po lokalnom vremenu. Policija je odvela Protaševiča, a uhapšena je i njegova devojka.

Beloruski kanal Belamova, koji funkcioniše preko aplikacije Telegram, navodi da su Romanovoj majci ljudi iz zdravstva rekli da Protaševič ima problema sa srcem i da mu je stanje kritično. Protaševičeva majka rekla je da informacije koje je dobila iz zdravstva ne može da proveri, ali je potvrdila da njen sin ima srčanih problema.

„Zbog srčanih problema ga nisu primili u vojsku, a jednom je bio u predinfarktnom stanju. Ako mu se nešto dogodi, mogao bi dobiti srčani udar“, rekla je.

Belorusija je jedina zemlja koja još uvek pogubljuje zatvorenike, a svedoci kažu da je Protaševič rekao saputnicima da se plaši da će se suočiti sa smrtnom kaznom.

Ovaj incident je naišao na oštru osudu iz celog sveta, a zemlje se zalažu za hitno puštanje Protaševiča i ponovu istragu.

Državni mediji u Belorusiji su rekli da je Lukašenko, koji zemljom vlada gvozdenom pesnicom od 1994. godine, lično naredio da se avion preusmeri.

Lider koji se suočio sa masovnim protestima nakon izbora 2020. godine gospodari Belorusijom već nekoliko mandata. Tokom prethodnih godina naredio je hapšenje brojnih opozicionih ličnosti, a druge su pobegle iz zemlje tražeći azil.

Protaševič je bio urednik Nexta, medijske operacija sa Telegram kanalom. Napustio je Belorusiju 2019. godine i pobegao u Litvaniju. Odatle je pratio događaje na predsedničkim izborima 2020. godine, nakon čega je optužen za teroriza i podsticanje nereda.

Nexta je odigrala ključnu ulogu za opoziciju tokom glasanja na kojem je pobedio Lukašenko i za koje se smatra da je bilo namešteno. Protaševič sada radi za drugi Telegram kanal, Belamova. Pristao je da piše za taj kanal nakon što su beloruske vlasti u junu prošle godine uhapsile blogera Igora Losika.

Roman Protasevič
Roman Protasevič Foto: REUTERS/Stringer

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)