Roman Protasevič
Roman Protasevič Foto: REUTERS/Stringer

Evropska unija odlučila je sinoć da uvede nove sankcije Belorusiji i da zatvori evropski vazdušni prostor za avione te zemlje nakon što je Minsk prisilio avion Rajanera da sleti kako bi uhapsio opozicionog novinara Romana Protaševiča.

PROČITAJTE JOŠ:

Do odluke o novim sankcijama Belorusiji došlo je iza zatvorenih vrata, a s obzirom na poslovičnu sporost evropskih institucija, radi se o vrlo brzom i oštrom odgovoru na skandalozan potez beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je poslao borbeni avion MIG da presretne putnički avion u kojem se nalazio Protaševič. Niz evropskih zvaničnika najoštrije je osudilo potez Belorusije, a neki su ga nazvali otmicom aviona i državnim piratstvom, prenosi Hina.

Majka otetog novinara: On ima problema sa srcem

Protaševič se pojavio na snimci na društvenim mrežama, a objavila ju je i državna televizija. Na snimci za koju se ne zna gde je nastala on je rekao da stoji iza prošlogodišnjih protesta i nereda u Minsku te da u vezi sa tim sarađuje sa vlastima. U snimku je kazao i kako ga u zatvoru tretiraju dobro te kako su izveštaji o srčanim problemima od kojih pati lažni. S obzirom na to da je Protaševič, prema izjavama drugih putnika leta, uhapšen uz primenu sile odmah po sletanju u Minsku pa se nalazi pod kontrolom beloruske policije, vrlo je verovatno da je priznanje iznuđeno, prenosi Index.hr.

Njegovi saveznici odmah su se oglasili tvrdeći da je izjavu dao pod prisilom.

„Ovako Roman izgleda kada je pod psihičkim i moralnim pritiskom. Tražim hitno puštanje Romana i svih političkih zatvorenika“, tvitovala je zvaničnica beloruske pozicije Svetlana Tihanovskaja. Nešto pre objave snimka njegova majka je rekla da se Protaševič nalazi u bolnici u Minsku i da mu je stanje kritično.

Beloruski kanal Belamova, koji funkcioniše preko aplikacije Telegram, navodi da su njegovoj majci ljudi iz zdravstva rekli da Protaševič ima problema sa srcem i da mu je stanje kritično. Protaševičeva majka rekla je da informacije koje je dobila iz zdravstva ne može proveriti, ali je potvrdila da njen sin ima srčanih problema.

„Zbog srčanih problema ga nisu primili u vojsku, a jednom je bio u predinfarktnom stanju. Ako mu se nešto dogodi, mogao bi dobiti srčani udar“, rekla je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare