Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Parlamentarni odbor za spoljnu politiku u četvrtak je jednoglasno usvojio Deklaraciju o Ukrajini, kojom se najoštrije osuđuje ničim izazvana agresija Rusije na njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost.

U Deklaraciji se navodi i da Hrvatski sabor poziva Rusiju da odmah zaustavi vojni napad i povuče svoje trupe sa ukrajinske teritorije.

Parlament takođe osuđuje priznanje samoproglašenih regiona Donjecka i Luganska, jer ovaj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka.

Takođe se navodi da Hrvatska daje punu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Sabor izražava punu solidarnost sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom i poziva hrvatsku vladu da pruži humanitarnu i tehničku pomoć.

Predsednik Odbora Gari Kapeli rekao je da su svesni ekonomskih posledica sukoba na hrvatsku privredu, posebno turizam, s obzirom da mnogi Ukrajinci letuju u Hrvatskoj, što bi budžet moglo da košta oko350 miliona evra.

Nezvanično se saznaje da se procenjuje da će Hrvatska primiti nekoliko hiljada izbeglica iz Ukrajine.

Sva dešavanja u Ukrajini pratite iz minuta u minut na našem lajv blogu Nova.rs.

BONUS VIDEO: Panika na ulicama Mriupolja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar