Zoran Milanovic
Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao u petak da se NATO ne bi trebao širiti na Ukrajinu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dok sam predsednik, biću protiv toga da se NATO širi igde“, rekao je Milanović novinarima u Požegi.

Izjava hrvatskog predsednika, koja je suprotna politici otvorenih vrata Severnoatlantskog saveza, stiže u vreme ključanja napetosti između Rusije, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici, i zapadnih zemalja koje je upozoravaju da ne napada tu zemlju.

Rusija za povlačenje vojske, između ostaloga, traži jamstvo da se NATO neće širiti na Ukrajinu, prenosi Index.hr.

„Mislim da onaj ko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes. Jer mi smo u NATO-u, neko sutra može naše ljude tamo poslati“, objasnio je Milanović.

„Nije isto biti deo borbene gurpe u Mađarskoj, na Balatonu ili Hrvatska vojska na prvoj liniji u iščekivanju napada. Zašto bismo ih slali tamo? Videćemo, sve ćemo na ad hok osnovi utvrditi. Sabor uvek može ići u suludu avanturu, ali će onda i odgovarati“, rekao je Milanović, prenosi Index.hr.

„Gledamo kako se jedna siromašna država uništava podgravanjem panike. Pa Ukrajina poziva da se smire tenzije“, rekao je. Konstatovao je da se govori o nekoliko desetaka hiljada ruskih vojnika nedaleko od milionskih gradova.

„Nakon ovoga će se nekim stvarima teško verovati. Naprosto, na ovakvim stvarima se gubi kredibilitet ako se pokaže da nije bilo sve tačno. Mi mislimo svojom glavom, tako će i biti. Niko nam nije ništa dao, ali nećemo se svetiti. Nama je bilo teže nego Ukrajini sada, a dobili smo embargo. Ukrajini se stvara iluzija da se mogu obraniti od Rusije, podstiče ih se na sukob, a istovremeno se govori kako naši vojnici tamo neće biti“, rekao je Milanović.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare