Foto: EPA-EFE/Facebook

Tomislav Tkalac (34) iz Duge Rese pre oko dve nedelje nestao je na području Ukrajine gde je, kako se pretpostavlja, bio pripadnik ukrajinske vojske. Zvaničnih informacija o njegovu ratnom putu ima vrlo malo i nisu poznate okolnosti nestanka.

U Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske potvrdili su da imaju zvaničnu informaciju o njegovom nestanku na području Ukrajine, a Jutarnji list je u MUP dobio nezvaničnu potvrdu da je njegovo ime na popisu nestalih osoba u Ukrajini.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kako Jutarnji list saznaje, Tomislav Tkalac je čak i od najbližih, majke i nekoliko bliskih prijatelja, krio da ide u rat u Ukrajinu te je svima govorio da je na radu u Nemačkoj kako ga ne bi sprečili u naumu. Nekoliko njegovih prijatelja je to potvrdilo, navodeći kako čak ni majka, koja mu je zapravo jedini član porodice, jer mu je otac preminuo pre nekoliko godina, a braće i sestara nije imao, nije znala pravu istinu sve dok joj policija nije pokucala na vrata.

Pročitajte još...

„Otišao je sa saborcima u akciju iz koje se nisu vratili. Tada niko nije mogao da potvrdi jesu li ubijeni ili možda zarobljeni. Majci je sve to bilo šokantno, jer je sve vreme mislila da joj sin radi u Nemačkoj. Ono što znam jeste da su joj tražili njegovu četkicu za pranje zuba kako bi imali njegov DNK uzorak“, rekao je jedan od Tomislavovih prijatelja.

Foto:profimedia.rs

Iz policije je takođe nezvanično potvrđeno da je Tomislavov DNK uzorak dostavljen ukrajinskim vlastima. Nikakve nove informacije nisu stizale iz Ukrajine narednih dana, sve do subote kada je na Fejsbuk stranici „Memorial – International Volunteers for Ukraine“, posvećenoj strancima stradalima u odbrani Ukrajine, osvanula Tomislavova fotografija i rečenica sledećeg sadržaja: „Molimo vas, pomozite nam da mu odamo počast kako ne bi bio zaboravljen. Naš voljeni hrvatski brat Tomislav Tkalac, koji je služio u Ukrajini, poginuo je na ratištu. Čast, slava i zahvalnost našem bratu“, navedeno je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar