Foto: MAXIM SHIPENKOV/ANATOLY MALTSEV/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREML/EPA-EFE

Prema izveštaju američkog Instituta za proučavanje rata, ruske vlasti nasilno regrutuju građane i studente da se bore u Ukrajini, kršeći obećanje Kremlja da će regrutovati samo one sa vojnim iskustvom.

Ruske vlasti takođe očigledno mobilišu sve, pa čak i demonstrante koji su tokom prethodnih večeri protestvovali upravo protiv mobilizacije.

Zapadni i ruski opozicioni mediji izvestili su o slučajevima ruskih vojnih komesara koji su demonstrantima u Moskvi i Voronježu davali obaveštenja o regrutaciji. Ruski opozicioni mediji su takođe izvestili o bankarskom IT stručnjaku koji je dobio obaveštenje o regrutaciji uprkos tome što nikada nije služio vojsku ili pohađao vojno-obrazovne kurseve na univerzitetu.

IT specijalista je verovatno jedan od mnogih ruskih muškaraca koji su dobili obaveštenja o mobilizaciji iako nisu ispunili navedene kriterijume za delimičnu mobilizaciju.

Pročitajte još:

Takođe, student Univerziteta u Burjatiji objavio je snimak Rosgvardije i vojne policije kako odvlače studente sa časova, navodno radi mobilizacije, uprkos tome što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu više puta izjavljivao da ruski studenti neće biti mobilisani.

Pozivi su muškarcima počeli da stižu već u ponoć. Delili su ih čak i školskim učiteljima. Ljudima su dali sat vremena da se spakuju i pojave u centrima za regrutaciju. Žene i deca plaču dok mašu svojim muževima i sinovima koji kreću u nepoznato, prenosi Gardijan.

Prvi dan prve ruske mobilizacije od Drugog svetskog rata je doneo emotivne scene u regrutnim centrima i čak neke znake protesta, a ako je suditi po početku, čini se da Rusija mogla da regrutuje znatno više od 300.000 novih regruta kako je to najavio ministar obrane Rusije Sergej Šojgu.

Međutim, ovakav pristup Kremlja delimičnoj mobilizaciji verovatno će pogoršati negodovanje zbog mere koja bi bila nepopularna čak i da je sprovedena bez oštrih pristupa vidjenih u poslednja 24 sata.

Zbog toga, iako bi delimična mobilizacija koja je u toku u Rusiji mogla bi uspešno da ispuni unutrašnju kvotu mobilisanog osoblja Kremlja, ali je malo verovatno da će stvoriti efikasne vojnike i izaziva značajnu reakciju domaćeg stanovništva za malu dobit.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Radić: Rusija već doživela poraz, njihov plan je bio osvajanje Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)