Ilustracija Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Alija Balijagić (65) iz Bijelog Polja, osumnjičen za dvostruko ubistvo, još uvek nije uhapšen, uprkos naporima svih raspoloživih policijskih snaga koje tragaju za njim.

Balijagić je navodno ukrao pušku kojom se sumnjiči da je ubio Milanku i Jovana Madžgalja. Meštani sela Sokolac, nedaleko od Bijelog Polja, tvrde da je danima boravio na tom području, ali da policija nije preduzela ništa. Naoružan puškom, predstavljao se kao lovac koji traži izgubljenu stoku i obilazio domaćinstva, sve dok se na kraju nije smestio kod Madžgalja. Nakon što je ispraćen, navodno je upucao Jovana kroz prozor kuće, a zatim razbio vrata i pucao u njegovu sestru.

PROČITAJTE JOŠ:

Policija je, prema informacijama meštana tog planinskog sela iznad Tomaševa, najmanje deset dana dobijala prijave da se sumnjivi muškarac šeta sa puškom po katunu i okolnim šumama. Međutim, akcija policije došla je tek nakon što su Balijagić ostavio dve žrtve za sobom. Kako se navodi, oružje je ukrao pre nekoliko dana iz kuće jednog Belorusca, u koju je prethodno provalio.

Prema nezvaničnim saznanjima, Balijagić je pre ubistva viđen i u Baricama i Pizanoj. Potraga za njim navodno je uključila i srpsku policiju, nakon što su u pograničnom selu Slatka čuli pucnje.

Uprava policije (UP) zvanično je saopštila da su sve raspoložive snage uključene u potragu za ubicom. Na terenu su se našle policijske patrole, interventne jedinice, antiteroristička jedinica policije (PTJ), specijalna jedinica policije (PJP), granična policija, kao i dronovi, helikopteri i psi tragači. Policija je koristila termovizijske kamere, dok su helikopteri MUP-a nadletali nepregledne šume i sela Vraneške doline.

U potragu se sinoć uključio i Odred za posebne namene, elitna specijalna jedinica Vojske Crne Gore, čiji su pripadnici poslati na područje gde se traga za Balijagićem. Tek nakon što su mediji objavili njegovu fotografiju, Policijska uprava je juče oko 16.00 časova saopštila da se ovaj Bjelopoljac može dovesti u vezu sa dvostrukim ubistvom u zaseoku Sokolac kod Tomaševa.

„U ovoj fazi istrage, na osnovu zakonskih propisa i saglasnosti nadležnog tužilaštva, objavljujemo fotografiju lica za kojim se traga i apelujemo na javnost da, ukoliko vide ovo lice, odmah obaveste policiju pozivom na dežurni broj Odeljenja bezbednosti Bijelo Polje 067/184-844 ili besplatni broj 122,“ saopštila je policija. Takođe, apelovali su na građane Bijelog Polja, posebno meštane sela Vraneške doline, da budu oprezni i ne dozvoljavaju ulazak nepoznatim osobama.

Alija Balijagić Foto: Arhiva Uprave policije

U selima je zavladao strah.

Predsednik Mesne zajednice (MZ) Tomaševo, Vesko Gogić, rekao je da meštani Sokoca, Čokrlija, Barica i Lijeske žive u velikom strahu od Balijagića, koji se na tom području kreće već deset dana, a policija nije preduzela ništa da ga pronađe.

„Ovo je užasan zločin bez presedana. Ubistvo nevinih i poštenih ljudi, koji su pre toga nahranili i napojili ubicu, ne može se oprostiti. Balijagić se danima kretao po selima, a policija nije reagovala. Naređeno nam je da ne izlazimo iz kuća, a žrtve su bile zaključane kada ih je upucao kroz prozor, što je neverovatno,“ istakao je Gogić.

Meštanin Dragan Grba potvrdio je da su komšije prijavljivale Balijagića policiji, ali da nije bilo reakcije. „On se kretao po selima nekoliko dana, a Milija Zejak ga je prijavio pre tri dana, ali niko se nije javljao. Sinoć, kada nisi mogao da vidiš prst ispred oka, preleteli su helikopteri, a danas ih više nema,“ rekao je Grba.

PROČITAJTE JOŠ:

Sumnja se da je Balijagić u petak uveče, oko 21.30 časova, u bjelopoljskom selu Sokolac ubio Milenku Madžgalj (69) i njenog brata Jovana Madžgalja (60), a potom pobegao.

Iako je policija navodno danima tragala za njim zbog krađe, pre ubistva je u tom selu proveo skoro ceo dan.

Ko je kriv?

„Očigledno je da je izostala ozbiljnija i planirana potraga, ali i policijska upornost da se sa svim raspoloživim sredstvima krene u hapšenje opasnog Balijagića,“ tvrdi izvor iz policije.

Policijske patrole su obilazile selo na osnovu prijava, ali tokom više poseta Sokolcu nisu ga pronalazile. Tek nakon što se dogodio zločin, poslata je uniformisana policija, pripadnici elitnih jedinica PTJ i PJP, Granične policije, a potragom rukovode starešine iz svih sektora Uprave policije.

Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja je da li će neko iz Regionalnog centra sever i sistema Uprave policije snositi odgovornost za postupanje policije tokom višednevnih potraga za Balijagićem, koji već godinama sije strah u okolnim selima.

Takođe, postavlja se pitanje da li je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju uopšte obaveštavano da su meštani sela iznad Tomaševih dana zvali i prijavljivali naoružanog čoveka jer se boje za svoju sigurnost. Policija u ovom trenutku zna da je Balijagić naoružan.

Dan nakon dvostrukog ubistva, ključno je pitanje da li je policija adekvatno reagovala na brojne pozive iz sela da se sumnjiv čovek pojavljuje na katunu, kao i na koji način je zakazao u celokupnom sistemu bezbednosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Više sagovornika iz Uprave policije potvrdilo je da su nakon višednevnih poziva meštana odmah pretpostavili da je reč o Aliji Balijagiću, poznatom po višestrukim povratničkim deliktima, uključujući razbojništvo i silovanje. Policiji je bilo poznato da je Balijagić izvršio krađu oružja iz kuće jednog Bjelopoljca, da je naoružan i opasan, ali to nije bilo dovoljno da se pre zločina krene u ozbiljnu potragu za njim.

Upućeni u sistem bezbednosti smatraju da je verovatno došlo do zakazivanja sistema i da je policija loše postupala po brojnim prijavama meštana o naoružanom sumnjivcu koji luta po njihovom selu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar