Francuska neredi Profimedia
Francuska neredi Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanin saopštio je da će širom Francuske biti mobilisano 40.000 policajaca, kako bi suzbili proteste koji su buknuli u brojnim gradovima nakon što je 17-godišnjak ubijen od strane policije u utorak ujutru.

„Juče je bilo raspoređeno samo 9.000 njih. Sada povećavamo njihovu brojnost, ali nećemo uvoditi vanredno stanje“, rekao je ministar, prenosi BBC.

Inače, od utorka do danas uhapšeno je više od 180 građana, zbog nasilja na protestima.

Francuska neredi zbog policijskog ubistva tinejdžera Foto:REUTERS/Stephanie Lecocq

Demonstranti su napali gradske skupštine, škole i policijske stanice. Iz francuskog ministarstva unutrašnjih poslova ranije je saopšteno da su tokom nereda lakše povređena 24 policajca, kao i da su demonstranti zapalili oko 40 automobila.

Pročitajte još:

Podsetimo, pre dva dana policajac je ubio 17-godišnjaka tokom provere u Nanteru, predgrađu u zapadnom delu Pariza, zbog toga što je mladić odbio da zaustavi svoj automobil. Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da su neopravdani napadi na institucije, kao i da u narednih nekoliko sati mora da dođe do smirivanja situacije.

Međutim, u pariskom predgrađu Nanteru danas će biti održana komemorativna šetnja za ubijenog mladića, a poziv na okupljanje ispred zgrade lokalne uprave uputila je, preko TikToka, majka ubijenog Nahela.

BONUS VIDEO Haos na ulicama Francuske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar