Rumunija Turska Vazdušna policija NATO-a Foto:Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Rusija je u utorak drugi dan ispalila desetine projektila i dronova širom Ukrajine, uključujući i neke za koje je ukrajinski predsednik rekao da su ih oborili borbeni avioni F-16 koje je Kijevu isporučio Zapad. Radi se o prvom prijavljenom korišćenju ovih aviona na frontu u Ukrajini.

Njih je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dugo tražio od saveznika.

U napadu je poginulo najmanje petoro ljudi, uništeni su hotel, kuće i stambene zgrade, kao i kritična infrastruktura u više ukrajinskih regiona. Kijev i drugi gradovi su zbog toga imali restrikcije struje.

Predsednik Džo Bajden je u avgustu 2023. dao zeleno svetlo za slanje aviona F-16 u Ukrajinu, iako SAD neće direktno davati borbene avione.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Kao što to često čini u izjavama nakon ruskih bombardovanja, ukrajinska vojska je navela ruske regione i okupirane teritorije na koje je lansirano oružje. Predsednik Volodimir Zelenski i drugi najviši zvaničnici su više puta pozivali SAD da ukinu ograničenja i puste Ukrajinu da udari duboko u Rusiju kako bi pogodila vojnu infrastrukturu odgovornu za rat.

„(Saveznici) pokušavaju da ne razgovaraju sa mnom o tome. Ali ja nastavljam da pokrećem ovu temu. Generalno, to je to. Olimpijske igre su završene, ali ping-pong se nastavlja“, rekao je Zelenski.

U komentarima o prvoj upotrebi F-16 od strane Ukrajine za obaranje projektila, Zelenski je zahvalio ukrajinskim saveznicima za njih, ali je rekao da ih je premalo i da ima premalo pilota obučenih da upravljaju njima, piše Gardijan.

„Srušili smo Su-25“

Ukrajinska vojska danas je objavila snimak koji, kako tvrde, prikazuje rušenje ruskog borbenog aviona tipa Su-25 kod grada Kramatorska na istoku Ukrajine.

Avion su, objavila je vojska, srušili pripadnici protivvazdušne odbrane 27. mehanizovane brigade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare