Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/ bs,Slavko Midzor/PIXSELL

Pljačka naftne kompanije INA, u kojoj je država oštećena za 133 milona evra, najveća je u istoriji Hrvatskoj. Policija ove zemlje već je započela konfiskovanje imovine i novca petoro aktera afere, a ono što trenutno najviše zanima žitelje Hrvatske je pitanje - šta će sada biti sa svim tim novcem?

Advokat Anto Nobilo rekao je za Dnevnik.hr da u ovom trenutku postoje dva moguća scenarija, a koji će se scenario ostvariti zavisi od toga šta će se dokazati na sudu.

„Da, postoje dve moguće varijante: INA može da podnese zahtev za odštetu i ako uspe da dokaže da je oštećena, taj novac se vraća oštećenom preduzeću. Ako se može dokazati da je INA oštećena samo za deo novca, a preostali deo protivpravno stečene imovinske koristi, taj deo ide u državni budžet“, objasnio je advokat.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/ bs

Budući da je krivični postupak u toku, potrebno je proceniti situaciju, ali je Nobilo uveren da će INA dobiti barem delimičan povraćaj novca.

„Mislim da je INA sigurno oštećena za oko 30 miliona evra i da će to moći dokazati, a za ostalo ćemo videti“, rekao je Nobilo.

Međutim, ako je gas po ugovornoj obavezi prodat drugim subjektima, situacija se komplikuje.

„Da, u tom slučaju INA nije oštećena jer je sklopljena ugovorna obaveza. Ali, sve se to može rešiti kroz krivični postupak, samo treba pažljivo proceniti. Dobra stvar je što su računi na vreme blokirani, pre nego što su imali priliku da otplivaju u more stranih kompanija, banaka i računa“, dodao je Nobilo.

Pročitajte još:

Da li su ukraden novac nadoknađivali građani?

Pitanje koje se postavlja nakon otkrivanja jeste i ko je do sada nadoknađivao „gubitke“ iza kojih su se krile malverzacije, piše Index.hr.

Obzirom na procenjenu štetu prema INA-i, ona bi mogla da gubitak ostvaren 2020. godine, a ostalo bi još nekoliko desetina miliona viška, za koje se ne zna ko ih je nadoknadio. Velike kompanije imaju analize, planove i projekcije. Ta rupa je morala da bude prikazana na nekom od poslovnih izveštaja (teško je sakriti milijardu), koja je pokrivena iz drugih izvora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar