Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/ bs,Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska javnost ostala je u šoku nakon što su hrvatska policija i Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) uhapsili petoro ljudi zbog umešanosti u veliku pljačku naftne kompanije INA, u kojoj je kako se sumnja, otuđeno 133 miliona evra, što je najveća takva pljačka u istoriji ove zemlje.

Osumnjičeni su uhapšeni u subotu, i svi će ostati u istražnom zatvoru. Iz dana u dan u javnost izlaze novi detalji ove prevare.

Šta je radila „gasna hobotnica“

Kako navode hrvatski mediji, uhapšeni su prodavali gas iz domaćih bušotina koji se vrlo loše kontroliše. Svaka prodaja tog gasa smatra se čistom zaradom za kompaniju i zato je pljačka tako dugo prolazila neopaženo.

Foto: N1

Drugi, mnogo važniji detalj je da je iz Plinare istočne Slavonije Vlada upozorena na sporne visoke zarade u preprodaji gasa, ali niko nije reagovao. Tačnije, upitno je to kako ogromnu malverzaciju nisu uočili oni koji su prvi to trebali da uvide – pre istražitelja kontrolni mehanizmi “INE” bili su dužni da postave pitanja oko prodajne cene gasa.

Sumnja je da su sve malverzacije bile isplanirane, a da je glavnu ulogu imao Damir Škugor, direktor Službe trgovine prirodnim gasom u kompaniji, koji je sa firmom “OMS ulaganje” zaključivao ugovore o prodaji gasa po veoma niskim cenama, a tako kupljen gas kasnije je po višestruko većoj ceni prodat nekoj stranoj kompaniji. U svemu je, kako sumnjaju istražitelji, učestvovala i predsednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Pare na računu Škugorovog oca

Kako su zaključili istražitelji, najveći deo „dobiti“ završio je na računima Škugorovog oca, a te milionske uplate na račun fizičkog lica oglasile su uzbunu u Kancelariji za sprečavanje pranja novca, koja je dalje na reagovanje pozvala nadležne institucije. Dok uplata od pola milijardi kuna na račun penzionera običnim građanima Hrvatske može zvučati apstraktno, Index.hr na plastičnom primeru ukazuje da je ona “teška 5.000 novih automobila”.

Uprkos ne baš efikasnom pravosudnom sistemu neko je primetio da je ta uplata dovoljna za kupovinu oko 1.000 “ministarskih” automobila “Audi A6” ili, ako ste skromniji, 5.000 novih “Dačija Sandero”, navodi portal.

Ko je sve pohapšen?

Zbog pljačke Ine uhapšeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsednik Hrvatske odmetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik firme OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, kao i predsednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Pročitajte još:

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, protivzakonita zarada Škugora i njegovog oca je skoro pola milijarde kuna, dok je Husić profitirao za više od 90 miliona kuna, a Šurjak za 68.9 miliona. Na računu njihove firme OMS-Ulaganje ostalo je još preko 200 miliona kuna kuna protivzakonito ostvarene dobiti.

Najznačajniju ulogu po svemu sudeći svakako je imao Škugor, najdugovečniji direktor gasne industrije.

Škugor je od 2001. otkako je imenovan za direktora sledeće dve decenije menjao sektore u INA-i, a najveći deo tog staža proveo je na pozicijama vezanim za trgovinu gasom. Kako piše “Slobodna Dalmacija”, sigurno se može smatrati osobom koja je učestvovala u većini ključnih poslovnih transakcija vezanih za trgovinu gasom koji INA proizvodi na svojim poljima u Hrvatskoj.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Diplomirani inženjer naftnog rudarstva, Škugor se u INA-i zaposlio još kao pripravnik za vreme studija, a brzo je napredovao zahvaljujući podršci nadređenih, među kojima je bio i član Uprave Mirko Zelić. Njih dvojica su 2007. potpisala ugovor sa italijanskom firmom “GM&P Srl” o prodaji gasa po ceni nižoj od tržišne, pa čak i uvozne koju je “Ina“ plaćala, zbog čega je kompanija oštećena za oko 20 miliona evra. Škugor je smenjen sa mesta direktora komercijalnih poslova nekoliko meseci kasnije, da bi se koju godinu kasnije opet pojavio na čelu firminog sektora trgovine gasom.

BONUS VIDEO Akcija MUP – zaplena droge i hapšenje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare