Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Američke i francuske vlasti večeras su osudile upad pristalica ekstremne desnice u državne institucije u Brazilu.

Bela kuća je osudila „pokušaj podrivanja demokratije u Brazilu“ i dodala da američki predsednik Džozef Bajden pomno prati situaciju i podržava demokratske institucije Brazila.

Francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao na poštovanje demokratskih institucija i podvukao „nepoklobljivu podršku“ predsedniku Brazila Luisu Inasiju Luli da Silvi.

„Volja brazilskog naroda i demokratskih institucija mora da budu poštovane. Predsednik Lula može da računa na nepokolebljivu podršku Francuske“, napisao je Makron na Tviteru.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da upad pristalica ekstremne desnice predstavlja „neprihvatljivo dovođenje u pitanje rezultata predsedničkih izbora“ na kojima je Lula pobedio Bolsonara.

Predsednik Evropskog saveta osudio nerede u Brazilu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel osudio je večeras upad pristalice ekstremne desnice u državne institucije u Brazilu.

„Puna podrška predsedniku Luli da Silvi, demokratski izabranom od miliona Brazilaca nakon fer i slobodnih izbora“, napisao je Mišel na Tviteru.

Brazilija je večeras u haosu posle upada u predsedničku palatu, Vrhovni sud i Kongres nekoliko stotina pristalica bivšeg predsednika ekstremne desnice Žaira Bolsonara.

Upad u brazilske institucije dogodio se nedelju dana posle inauguracije levičarskog predsednika Luisa Inasija Lule da Silve, čiji izbor odbijaju pristalice ekstremne desnice.

Bolsonaro nije čestitao novom predsedniku i otišao je iz zemlje dva dana pre isteka svog mandata.

BONUS VIDEO: Upad demonstranata u predseničku palatu u Šri Lanki

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar