Ursula Von Der Leyen Foto:AP Photo/Francisco Seco

Šefica Evropske komisije priznala je da je blok kasno odobrio vakcine protiv korone i da EU "nije tamo gde bismo želeli da bude" kada je reč o imunizaciji stanovništva.

Pročitajte još:

Evropska unija „nije tamo gde bismo želeli da bude“ kada je reč o programu imunizacije stanovništva protiv koronavirusa, priznala je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, reagujući na kritike u Evropskom parlamentu da je EU sporo reagovala kada je reč o distribuciji vakcina.

„Kasno smo dali odobrenje“, rekla je ona. „Bili smo preveliki optimisti kada je reč o masovnoj proizvodnji i možda smo bili previše sigurni da će vakcine koje smo naručili stići na vreme. Moramo da se zapitamo zašto“, dodala je Fon der Lejen.

Unutar EU, svega četiri procenta populacije primilo je prvu dozu vakcina, u poređenju sa 66 posto u Izraelu, 19 posto u Britaniji i 13 posto u SAD. Na tromu vakcinaciju su uticala kašnjenja u naručivanju doza, sporo davanje odobrenja i problem sa snabdevanjem, piše Gardijan.

Šefica EU navela je da je do sada isporučeno 26 miliona doza vakcina i ponovila obećanje da će 70 procenata populacije biti potpuno imunizovano do kraja leta. Nekoliko zemalja članica EU već je počelo da davanjem druge doze vakcina.

Fon der Lejen je takođe stala u odbranu procesa kolektivnog cepljenja navevši da su se sve vlade saglasile da je to „prava stvar“ i nije moguće zamisliti kakve bi posledice bile da su „velike zemlje članice pojurile, ostavivši sve ostale praznih ruku“.

Tri glavne stranke u Evropskom parlamentu podržale su pristup komisije navevši da su „ključne odluke bile ispravne“, rekao je Manfred Veber, lider Hriščansko-demokratske evropske narodne stranke. Lider socijalista i demokrata Iratse Garsija rekla je da su „fijasko, katastrofa i haos“ termini koji zvuče vrlo ispravno našim građanima, ali da druge alternative nije bilo. „Kritika je neophodna, ali ona konstruktivna“, rekla je ona.

Iz sveta i regiona čitajte:

Evropska komisija je naručila 2,3 milijarde doza od šest proizvođača, ali kritičari kažu da je pregovorima o nabavci doza pristupila kao trgovinskim pregovorima, fokusirajući se na cenu i pravna pitanja umesto na nabavku minimuma vakcina. Komisija se našla i na udaru zbog sporog odobravanja vakcina. „Odlučili smo da ne pribegavamo prečicama kada je reč o bezbednosti ili efikasnosti i stojimo iza te odluke“, poručila je Fon der Lejen.

Nikakav kompromis nije moguć kada se građanima ubrizgava biološki aktivna supstanca, rekla je ona i dodala da je Evropskoj agenciji za lekove potrebno tri do četiri nedelje kako bi procenili bezbednost vakcine.

Šefica evropske komisije je, međutimm, navela da je blok pokrenuo novu mrežu kliničkih ispitivanja kako bi regulatorna tela brže dobijala tražene podatke i tako brže odobrila upotrebu vakcina.

Deo krivice za haos oko vakcinacije leži i na proizvođačima, rekla je ona. „Potpuno razumemo teškoće koje proizilaze iz masovne produkcije vakcina. Ali je Evropa uložila milijarde evra i sada su nam potrebni rezultati“, dodala je Fon der Lejen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar