Foto: Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia

Tursko tužilaštvo izdalo je naloge za pritvor 214 aktivnih i bivših vojnih lica zbog navodnih veza sa pokušajem državnog udara 2016. godine.

Pročitajte još:

Većina osumnjičenih je otpuštena iz oružanih snaga nakon neuspelog puča, ali 44 su u aktivnoj službi, a najviši po činu od osumnjičenih je pukovnik, prenosi AP pozivajući se na tursku agenciju Anadoliju. Istraga, koju vode tužioci u zapadnom gradu Izmiru, do sada je dovela do 137 hapšenja u 41 provinciji.

Turska i dalje redovno sprovodi masovna hapšenja osumnjičenih sledbenika Fetulaha Gulena, bivšeg imama kojeg Ankara optužuje za planiranje pokušaja preuzimanja vlasti, koji je doveo do smrti 251 osobe.

Gulen, koji od 1999. godine živi u američkoj državi Pensilvaniji, negira optužbe, a Turska je njegovu organizaciju proglasila terorističkom grupom.

Ukupno oko 4.900 osoba je od neuspelog puča osuđeno na zatvor, uključujući oko 3.000 njih kojima su izrečene doživotne kazne, dok je više od 130.000 ljudi otpušteno iz javne službe, među njima više od 20.000 pripadnika vojske.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar