Foto: Tweeter/Recep Tayyip Erdoğan

Turska je započela izgradnju ogromnog vojnog kompleksa koji će predstaviti revoluciju u sektoru bezbednosti. Radni naziv impresivne građevine je Turski Pentagon, za koji Redžep Tajip Erdogan kaže da "uterati strah" svim neprijateljima države.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ceremonija postavljanja temelja upriličena je u ponedeljak, a čast je pripala Erdoganu.

Nacrti pokazuju da će se kompleks prostirati na 136,5 miliona kvadratnih metara i predviđen je za oko 15.000 zaposlenih. Poređenja radi, američki Pentagon ima 6,5 miliona kvadratnih metara.

Građevina će biti u obliku polumeseca, po uzoru na zastavu Turske. Ogromna zgrada u obliku zvezde služiće kao izložbeni prostor i ulaz u glavni kompleks oblika polumeseca.

Završetak radova predviđen je za maj 2023. godine.

„Ovde ćemo uspostaviti strukturu koja će svojim položajem izazvati strah neprijatelja, a poštovanje prijatelja“, kazao je Erdogan na svečanoj ceremoniji koja je održana na 99. godišnjicu Dana pobede u ratu za nezavisnost 1920. godine.

Polumesec je poslednji u nizu Erdoganovih pokušaja da ojača vojnu moć Turske pre izbora 2023., dok se zemlja suočava sa problemom inflacije, poplavama i požarima.

Turska se fokusirala na lokalnu proizvodnju naoružanja i ratne opreme, razvijajući bespilotne letelice sa korisnim opterećenjem, koje su napavljene da pariraju američkim modelima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram