Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija i Turska postigle su dogovor da besplatno isporučuju žito zemljama kojima je to potrebno, uključujući Džibuti, Somaliju i Sudan, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin „mi je rekao tokom našeg telefonskog razgovora da treba da šaljemo žito besplatno u zemlje uključujući Džibuti, Somaliju i Sudan. Složili smo se“, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

„Dogovorili smo se da o tome opširno razgovaramo na samitu G20″ u Indoneziji, dodao je on. „Osiguraćemo da brodovi žitarica stignu do svih zemalja koje se bore sa ozbiljnom krizom hrane i glađu.“

Rusija se ove nedelje vratila dogovoru o žitu koji omogućava da ukrajinski izvoz prođe kroz Crno more.

Sporazum postignut u julu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, trebalo bi da bude obnovljen 19. novembra, tri dana nakon završetka samita G20 na Baliju, ali Kremlj još uvek nije potvrdio da će pristati na to.

U četvrtak je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da njegova zemlja neće učestvovati na Samitu G20 ako je predsednik Rusije učesnik.

Ruski lider tek treba da potvrdi da li dolazi.

Ukrajina, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, bila je prinuđena da obustavi skoro sve isporuke nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. februara.

Putin tvrdi da žito ide uglavnom u evropske zemlje, a ne, kako je bilo dogovoreno, u siromašnije nacije. Ukrajina i evropske zemlje su odbacile ove optužbe.

BONUS VIDEO: Koliko će sporazum Rusije i Ukrajine, preko posrednika UN, uticati na izvoz žitarica iz Srbije? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar