Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Predsednik Poljske Andžej Duda nakon posete SAD i razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u sredu odbio je kategorično da postoje bilo kakvi planovi da se uz dodatne američke vojnike u Poljskoj, eventualno prebačene nakon povlačenja iz Nemačke, razmesti i američko nuklearno oružje.

„Nuklearno oružje nije bila tema razgovora sa predsednikom Trampom. Nikada o tome nisam razgovarao sa predsednikom“, kazao je Duda u odgovorima na pitanja na Fejsbuku o jučerašnjoj poseti Beloj Kući i razgovorima sa američkim predsednikom.

Od posete  Dude Beloj kući u Poljskoj se očekivalo da bi američki predsednik mogao da potvrdi da će deo od oko 9.000 američkih vojnika koje bi Donald Tramp želeo da povuče iz Nemačke biti zaista razmešten u Poljskoj, uz očekivanih 1.000 vojnika o kojima su se Vašington i Varšava dogovorili ranije i da precizira na koliko dodatnih američkih vojnika Poljska može da računa.

U Varšavi se nagadjalo da bi Poljska mogla da dobije dodatnih 2.000 američkih vojnika ne kao stalno već rotaciono vojno prisustvo, dok je poljski portal Virtualna Polska naveo da se pominjalo da će čak svaki treći američki vojnik povučen iz Nemačke biti razmešten u Poljskoj, ali poseta Dude Beloj kući nije
urodila nikakvim novim potpisanim ili makar objavljenim dogovorom, već samo zajedničkim opštim deklaracijama o partnerstvu u odbrani.

„Nema uvek tokom poseta nečeg konkretnog. Nekoliko puta je bilo, potpisivali smo razne sporazume, ali prvo treba da se najave, posle obave pregovori i tek onda ih ima. Donald Tramp i ja smo vas navikli da potpisujemo sporazume, ali ovog puta nikakvih sporazuma nije bilo“, kazao je noćas Duda u intervjuu poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Poljski predsednik kazao je da se o planu povlačenja američkih vojnika iz Nemačke i prebacivanju dela tih trupa u Poljsku, što nailazi ne samo na oštre kritike iz Rusije, već i od saveznika u NATO, konsultovao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

„Složili smo da treba učiniti sve da ti vojnici ostanu u Evropi. Zato sam rekao Trampu: predsedniče, imamo molbu da ti vojnici ostanu u Evropi jer oni grade arhitekturu evropske bezbednosti i njihovo prisustvo je važno. Ali ako želite da ih nekuda premestite to ja mogu da ponudim kao Poljak, pozivamo vas da deo prebacite u Poljsku i mi ćemo ih primiti na našoj teritoriji“, kazao je Duda.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Trampom Duda je kazao da Varšava i Vašington ulaze u dalju fazu odbrambene saradnje i da postoji mogućnost da će SAD u Poljsku poslati više vojnika nego što je ranijim sporazumima dogovoreno.

„Spremni su da plate slanje daljih vojnika i mi ćemo ih verovatno prebaciti iz Nemačke u Poljsku“, kazao je Tramp.

Posetu Andžeja Dude, kandidata poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda na predsedničkim izborima 28. juna, kritikovala je kako poljska opozicija, tako i neki visoko zvaničnici Demokratske stranke u SAD, kao posetu koja neće doneti nikakve konkretne dogovore, već je za obojicu predsednika, pre svega za Dudu, deo predizborne kampanje za reizbor za naredni predsednički mandat.

Protiv posete poljskog predsednika zbog kršenja pravila da se SAD ne mešaju u izbore u stranoj zemlji, tako što bi podržali kandidata jedne stranke protestovao je predsednik Odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma SAD Eliot Engel a podsetio je na homofobne i antisemitske izjave Dude, kandidata vladajućih poljskih konzervativaca i sadašnjeg predsednika u kampanji pred izbore.

Donald Tramp je na konferenciji za novinare rekao direktno da veruje da će Andžej Duda uspeti u izborima za predsednika Poljske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar