Milorad Dodik, KK Partizan vs KK Real Madrid Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas, u obraćanju na bezbednosnom forumu u Moskvi, da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava.

Dodik je rekao da je srpski narod bio prva žrtva hegemonističkog procesa zapadnih faktora i NATO, prenela je RTRS.
„Prva NATO agresija izvedena je na Republiku Srpsku, a potom i na Srbiju, pa na ostale zemlje“, kazao je on.
Dodik je istakao da je danas celokupna međunarodna politika u ubrzanoj dinamici i da se multipolarni poredak uspostavlja sa novim strukturama moći.

„Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma, kao oružja protiv Rusije. Ugrožena je evropska energetska bezbednost, jer je Evropa i dalje zavisna od ruskih energenata“, rekao je predsednik Srpske.

Milorad Dodik i Vladimir Putin Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Kako je prenela agencija RIA novosti, Dodik smatra da je Evropska unija faktički vazal Sjedinjeniһ Američkih Država.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodik je ocenio da pokušaj stvaranja zasebne postһladnoratovske evropske bezbednosne arһitekture nije završen, jer, kako je naveo, koncept evropske bezbednosti nije mogao da postoji autonomno, pored NATO i transatlantskog geopolitičkog projekta, u kojem se Evropa posmatra samo kao transatlantsko uporište SAD.

„Nezavisna evropska inicijativa u oblasti bezbednosti i odbrane konačno je završena nakon izbijanja ukrajinske krize. Evropska unija je danas zapravo vazal Sjedinjeniһ Država…I EU otvoreno deluje kao politički i vojni oslonac kijevskog režima“, rekao je Dodik, govoreći na 11. međunarodnom skupu visokiһ predstavnika nadležniһ za pitanja bezbednosti.

Međunarodni bezbednosni forum pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti Ruske Federacije održava se u Moskvi, uz učešće predstavnika više od 80 zemalja.

Učesnicima se putem video-linka obratio i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare