Protesti u Briselu Foto: TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC

U 35 gradova širom sveta održani su protesti zbog političke krize u Bosni i Hercegovini. Oni centralni, koji su počeli u 12 sati, bili su u Briselu kao središtu Evropske unije.

Kako su ranije poručili organizatori protesta, a to su građani koji su migrirali iz Bosne i Hercegovine, na ovaj način žele upozoriti na mogućnost izbijanja novog sukoba te da je neprihvatljivo da se država dodatno deli po etničkoj osnovi.

Po početku protesta istaknuto je da se ignorisalo ono što se 90-ih dešavalo na prostoru, kako je navedeno, udaljenom 25 minuta leta iz Rima. Napomenuto je da su tada postojali logori u „srcu Evrope“.

Upozoreno je da mnogi u Evropi zanemaruju to da postoji mogućnost izbijanja novog sukoba. Kako je rečeno, ovo nije okupljanje samo za Bosnu i Hercegovinu, već za celo čovečanstvo.

Protesti u Briselu Foto: TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC

„Ne damo Bosnu i Hercegovinu, u njoj ima mesta za sve“

Prisutnima u centru Brisela, gde se nalaze institucije Evropske unije, obratio se predsednik organizacije Platforma za Bosnu i Hercegovinu, koja je jedan od organizatora protesta, Hamdija Draganović. On je tokom rata bio logoraš u logorima Omarska, Keraterm i Manjača.

„Sve nas pokreće ljubav za Bosnu i Hercegovinu. Iza nas stoje građani Bosne i Hercegovine i prijatelji kojima je stalo do prosperiteta Bosne i Hercegovine. Mi smo Bosanci i Hercegovci koji su najčešće silom proterani ili koji su bili ekonomski primorani da napuste Bosnu i Hercegovinu. Mi smo jednostavno grupa koja ne želi da ćuti“, rekao je Draganović.

Kako je kazao, tokom poslednjeg rata su bili naivni te su zbog toga platili visoku cenu. Osudio je delovanje vlasti Republike Srpske i zanemarivanje drugih država onog što se trenutno dešava u Bosni i Hercegovini.

Pitao se zašto i Bosna i Hercegovina ne može biti uređena zemlja u kojoj će se građani baviti životnim pitanjima.

„Ne damo Bosnu i Hercegovinu, u njoj ima mesta za sve“, zaključio je Draganović.

Poručio je evropskim političarima da ne potcenjuju Bosnu i Hercegovinu te da će Evropska unija biti puno bogatija kada Bosna i Hercegovina bude njena članica, prenosi Klix.ba.

„Pokažite Dodiku da je prevršio svaku meru“

Obratili su se i dvoje evroparlamentaraca koji su nedavno posetili Bosnu i Hercegovinu – Tineke Strik Tomas Vajc.

„Tokom nedavne posete Bosni i Hercegovini shvatila sam da veliki broj ljudi brine zbog mogućnosti novog rata. Koliko je bolno i koliko je bilo traumatično kada su Bosanci i Hercegovci u ratu bili prepušteni sami sebi – to se više nikada ne sme ponoviti“, navela je.

Ocenila je da je retorika člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika SNSD-a Milorada Dodika ista kao retorika iz 90-ih godina.

Pozvala je međunarodne zvaničnike da reaguju na političku krizu u Bosni i Hercegovini kako bi država prešla iz, kako je rekla, dejtonske u briselsku fazu.

„Pokažite Dodiku da je prevršio svaku meru i reagujte“, istakla je Strik.

BONUS VIDEO Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare