Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Ruski predsednik Vladimir Putin iznenada je otkazao posetu Nižnjem Tagilu, za koji su se stanovnici tog grada danima pripremali.

Putin je trebao 23. decembra da poseti ruski grad Nižnji Tagil u Sverdlovskoj oblasti na Uralu, gde se nalazi Uralvagonzavod, firma koja proizvodi vojnu opremu.

Dva dana pre očekivane posete, grad je besprekorno uređen. Trotoari i ulice koji su inače zatrpani snegom, sada su očišćeni „do asfalta“. Javna rasveta je konačno sređena u celom gradu. Dan pre planirane posete uvedena je zabrana izlaska vozila za potrebe autoškola na saobraćajnice.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/SPUTNIK

Otkazano je otvaranje glavnog božićnog sajma u okrugu Dzerhinski. Iznad grada uspostavljena je zona zabrane leta, a vozači javnog prevoza dobili su uputstva kako da postupe kada se približe organizovanoj koloni, prenosi Jutarnji list.

Putin je takođe trebao poseti i susedni, veći grad, Ekaterinburg. Kremlj je unapred osigurao povorku automobila – pet limuzina Aurus. Vozači automobila uvežbavali su Putinov prolazak ulicama Ekaterinburga, što je izazvalo probleme u saobraćaju. Vozila su sada na aerodromu Koltsovo i čekaju da budu vraćena u Moskvu.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUKHIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Putin je navodno planirao da održi sednicu vlade i da razgovara sa radnicima Uralvagonzavoda. Prema lokalnim medijima, put na Ural otkazan je u poslednjem trenutku.

No, stanovnici Nižnjeg Tagila nisu preterano razočarani propalom posetom.

PROČITAJTE JOŠ:

„Tagil nikada nije živeo tako dobro kao ova dva dana. Sneg je uklonjen, rasveta je upaljena. Odličan novogodišnji poklon od predsednika je očišćeni grad“, rekao je za E1 Nikita, stanovnik Nižnjeg Tagila.

Prvi put u poslednjih 10 godina, Putin je otkazao svoju konferenciju za novinare, koja se održavala svakog decembra.

Tradicionalna pres konferencija traje po četiri sata i prilično je inscenirani događaj, koji Putin pruža priliku da pokaže svoje vladanje aktualnim temama. Vojna obaveštajna služba britanskog Ministarstva odbrane sugerisala je da je ovogodišnja konferencija za novinare otkazana zbog straha od „neovlašćene rasprave“ o ratu u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar