Foto: Mediabiro

Već mesec dana redovnog zasedanja Skupštine Crne Gore – ovakva je slika u plenarnoj sali.

„Nema političke volje da se sastanu i da donesu ekstremno važne odluke koje se direktno tiču života ljudi, u ovom haosu koji je izazvala agresija na Ukrajinu, i koja se odrazila i ekonomski i na sve druge načine na sve zemlje pa i na Crnu Goru“, kazao je Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju, pišu Vijesti.

Pročitajte još:

Na potvrdu parlamenta čekaju mere Vlade koje treba da ublaže enormna poskupljenja zbog rata u Ukrajini, prvenstveno goriva ali i da ograniče cene osnovnih životnih namirnica koje stalno skaču.

Međutim, v.d. predsednika Skupštine iz DF-a Strahinja Bulajić neće da zakaže sednicu jer tvrdi da bi na njoj URA, SNP i opozicija tražili dopunu dnevnog reda i izabrali svog predsednika Skupštine, što je po DF-u ali i Demokratama – prekrajanje izborne volje.

Ovo je samo nastavak paralize parlamenta čega smo svedoci praktično od poslednjih izbora 30. avgusta. U ovih godinu i po ili za preko 500 dana poslanici su u plenumu radili samo 42 dana, pokazuju zvanični zapisnici sednica sa sajta parlamenta.

„To je saziv koji je apsolutno neefikasno obavljao svoj posao. Tu su se dešavali paradoksi tipa da vlast bojkotuje parlament i mislim da dalje o tome ne treba previše ni analizirati, detaljisati. Izuzev povećanja transparentnosti Skupštine koju pozdravljamo ovaj saziv parlamenta je za zaborav i nadamo se da nam se takav saziv neće uskoro ponovo desiti“, smatra Koprivica.

Parlament je u prvoj polovini prošle godine bojkotovao opozicioni DPS a onda u drugoj polovini vladajući DF, zbog čega praktično nije bilo usvajanja zakona od juna do decembra. I skupštinski Odbor za reformu izbornog zakonodavstva sastao se svega nekoliko puta.

„Nije važno koliko se sastao, nego nije izvršio najvažniji zadatak, a to je stvaranje preduslova za izbore koje neće niko osporavati i koje neće niko dovoditi u pitanje. Sve političke partije, a naročito opozicione iz prethodnog perioda su dobile izbore između ostalog i na toj platformi. Osnovali su i radnu grupu zakona o Skupštini i ništa nisu uradili“, ističe Koprivica.

Zato svi poslanici uredno primaju plate koje se kreću od oko 1.200 evra koliko prima DPS-ov Nikola Janović do blizu dve i po hiljade evra koliko ima Branko Radulović iz PZP-a, nakon februarskog povećanja.

Poslanici su tada, mora im se priznati, makar u nečemu bili jedistveni – i pored poziva Vlade da ograniče zarade u javnom sektoru – oni su ih sami sebi povećali za 200 evra. Samo da posao ne trpi.

Bonus video: Abazović o sankcijama Rusiji, neozbiljnosti Krivokapića i problemu sa kvorumom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram