Foto: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Već danas će biti poznato da li će i kada stupiti na snagu preporuke Instituta za javno zdravlje Crne, prema kojima, zbog aktuelne situacije sa novim koronavirusom, treba da budu zabranjena sva javna okupljanja i zatvorene škole, vrtići i fakulteti na 15 dana.

Vijesti saznaju da je, ukoliko danas definitivno bude doneta odluka da se obrazovne ustanove zatvore od ponedeljka, ministar prosvete Damir Šehović inicirao istovremeno i meru plaćenog odustva – jedan roditelj, bez obzira na to da li radi u državnom ili privatnom sektoru, moći će da ostane kod kuće sa decom, mlađom od 11 godina.

“Tačno je da je Ministarstvo prosvete predložilo tu meru. Mislimo da je to važno za ličnu i organizaciju porodica, ako definitivno bude doneta odluka o zatvaranju škola od ponedeljka… Čitava Vlada je usmerena na to da svako iz svoje nadležnosti uradi prevenciju, imamo odličnu saradnju sa Institutom i resorom zdravlja i timski sprovodimo jednu odgovornu politiku kako bismo zaštitili zdravlje građana”, rečeno je Vijestima nezvanično u prosvetnom resoru.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade, direktor Instituta Boban Mugoša najavio je predlog oštrijih mjera, pojasnivši da će, zbog gustine stanovništva i mogućeg prenosa infekcije, preporučiti zabranu svih javnih okupljanja, odlaske u pozorište, bioskope, zabranu uplovljavanja kruzera…

Pročitaj i:

On je najavio da će Nacionalnom koordinacionom telu predložiti i zatvaranje škola, vrtića, univerziteta na 15 dana, kao i da svi koji mogu rade od kuće, dok oni koji nemaju obaveze a imaju kuću na selu odu iz gradova.

Mugoša je rekao da su u Institutu razmišljali o tome da ostave otvorenim jedino granične prelaze Debeli brijeg, Ilino brdo, Dobrakovo, Dračenovac i Božaj, te da će u momentu kada se prvi slučaj novog koronavirusa pojavi u Skadu predložiti poseban režim za granicu sa Albanijom.

Iz Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti CG sinoć je saopšteno da su predložene preporuke razmotrili na sednici, ali da će se o njima naknadno izjasniti, o čemu će obavestiti javnost. Mugoša je tokom sednice Vlade još pojasnio da ovi predlozi nemaju za cilj da nekoga uplaše i podsetio da je Danska zatvorila sve granice, a Sjedinjene Američke Države uvele zabranu svih letova u Evropu i iz nje.

On je juče rekao i da Institut ima najviše testiranih građana na novi koronavirus po broju stanovnika u regionu.

Marković: I tužilaštvo mora da bude odgovorno zbog dezinformacija

Premijer Duško Marković juče je na sednici Vlade CG ocenio da je Crna Gora jedna od retkih država u kojoj nema registrovanih slučajeva zaraze novim koronavirusom jer je zdravstveni sistem kvalitetno i pravovremeno reagovao, sve mere preduzete na osnovu preporuka Nacionalnog koordinacionog tela dale su odlične rezultate, dok su crnogorski mediji pokazali ozbiljnost i profesionalnost. Međutim, rekao je da je putem društvenih mreža registrovano širenje dezinformacija i panike.

„Sinoć su bile akcije privođenja ljudi koji su učestvovali u kampanji dezinformacija koje su juče izazvale paniku. I imali smo neodgovoran ili nedovoljno odmeren odnos tužilaštva prema tim slučajevima. Ovo je prilika da pozovemo tužilaštvo da se na isti način kao i mi odnosi prema ovom važnom pitanju za državu, njene građane, posebno kad je u pitanju zdravlje, ukupni javni interes, i ekonomija, a to znači standard i život“, rekao je Marković.

Istakao je da su propisi jasni – izazivanje panike i uznemiravanje građana je krivično delo koje ima posebne elemente težine i odgovornosti ako se sprovodi putem medija i sredstava javnog obaveštavanja.

„Tako da treba organizovati sastanak sa državnim tužilaštvom i sa nosiocima sudske vlasti i ukazati im da ovaj problem nije samo briga Vlade, izvršne vlasti i institucija nego sistema i države u celini“.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ponovila je da robe ima dovoljno u zalihama i u maloprodajnim objektima i nema nikakve potrebe da se kupuje išta više nego što bi se kupovalo za normalne potrebe jednog domaćinstva.

Vlada odredila za karantin objekte u Danilovgradu i Ulcinju

Vlada Crne Gore je u okviru sveobuhvatnih mera za prevenciju ulaska i sprečavanje širenja virusa COVID-19, a na predlog Ministarstva zdravlja donela Odluku da se objekti u Danilovgradu i Ulcinju ustupe za sprovođenje mera karantina.

Vlada je za te potrebe odredila dosadašnji prostor Regionalne škole državne uprave kod Danilovgrada i prostor nekadašnje kasarne Zoganj kod Ulcinja, navedeno je u saopštenju na sajtu vlade.