Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Broj zaraženih opasnim koronavirusom ne jenjava u zemljama regiona. Oboleli od virusa COVID-19 smešteni su na infektivne klinike u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, dok je Crna Gora jedina država u komšiluku koja još uvek odoleva opakoj bolesti.

Srbija

U Srbiji je danas potvrđeno 12 slučajeva zaraženih virusom COVID-19. Svi oboleli osim jednog, nalaze se na Infektivnoj klinici u Beogradu i osećaju se dobro. Prvi oboleli, muškarac iz Subotice (43), nalazi se u Novom Sadu u bolnici. Samo on ima težu zdravstvenu sliku jer je u pitanju bubrežni bolesnik. Većina obolelih zarazila se od istog izvora, od žene iz Švajcarske koja je nedavno bila u Srbiji. Škole u ovom trenutku neće biti zatvorne, ali možda će do toga doći oko Uskrsa. Odložen je Sajam automobila, a predloženo je da se svi skupovi u zatvorenom zabrane: utakmice, koncerti… i bilo kakvi skupovi kojima prisustvuje više od 100 ljudi.

Hrvatska

Zagrebačka Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ potvrdila je da je u Hrvatskoj 16 osoba pozitivno na koronavirus. Nulti pacijent je mladić koji je došao iz Italije, trenutno je u dobrom stanju i lekari ubrzo očekuju njegov izlazak iz karantina. Istarski gradonačelnici traže da se ukine nastava u svim školama u Istarskoj županiji. Širom zemlje otkazani su brojni javni događaji, koncerti, kulturni događaji…  Svi koji ulaze u Hrvatsku iz Italije, u obavezi su da provedu 14 dana u samoizolaciji.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Bosna i Hercegovina

U BiH danas su  potvrđena još dva slučaja infekcije čime je broj obolelih u toj zemlji porastao na sedam. Vlasti u Sarajevu zabranile su ulazak u zemlju državljanima Italije i Kine. U celoj BiH trenutno je u izolaciji, odnosno pod posebnim merama nadzora, nešto više od 500 osoba zbog sumnje na koronavirus. Na teritoriji Republike Srpske vlasti su naredile prekid nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima, a do kraja meseca zabranjena su i sva masovna okupljanja. Takva zabrana na snazi je i u Sarajevu, ali ne i u ostalim kantonima u Federaciji BiH.

Slovenija

Prema poslednjim podacima, u Sloveniji je potvrđeno 57 slučajeva zaraze koronavirusom. U toku dana, za samo dva sata broj zaraženih skočio je za 10. Zbog nove situacije mandatar za sastav nove vlade i budući premijer Janez Janša danas je predložio vladi u odlasku Marjana Šareca formiranje posebnog centra za suzbijanje koronavirusa, a u koji bu se uključili svi ministri aktuelne i buduće vlade. Direktor ljubljanskog UKC-a Janez Poklukar izjavio je danas da je jedan od obolelih u toj bolnici “u kritičnom stanju”. Tokom jutra potvrđeno je i da je jedna učiteljica u osnovnoj školi iz slovenačkog grada Kamnika inficirana virusom korona. Odmah je naređena evakuacija škole koja će biti zatvorena sljedećih 14 dana. Pre odluke o zatvaranju granice sa Italijom, slovenačka vlada je u ponedeljak najavila da će policija i medicinsko osoblje kontrolisati putnike iz Italije na graničnim prelazima. Takođe, uvela je zabranu ulaska u zemlju putnicima koji stižu avionima iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana, ali to se ne odnosi na prevoz pošte i tereta.

Korona
Foto: Felix Kästle / AFP / Profimedia

Mađarska

U Mađarskoj je do sada registrovano 13 slučajeva koronavirusa. Od dva nova slučaja jedan je otkriven u Budimpešti, gde je zaražena žena smeštena u bolnicu „Sent Laslo“, a drugi u Debrecinu kod poslovnog partnera ranije obolelog Italijana, oženjenog Mađaricom, koji živi u Milanu i često putuje na relaciji između ta dva grada. Vlasti u Mađarskoj proglasile su vanredno stanje zbog koronavirusa. Zabranjena su javna okupljanja za više od 500 ljudi, a u zatvorenim prostorijama ne sme da bude istovremeno više od 100 ljudi. Za sada škole ostaju otvorene. Granica je zatvorena za putnike iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana.

Makedonija

U Severnoj Makedoniji potvrđeno je sedam slučajeva zaraze, zbog čega je zemlja produžila zabranu za održavanje masovskih skupova do 13. marta, izjavio je makedonski ministar zdravlja Venko Filipče. Svi se osećaju dobro.
Velika sportska takmičenja do sledeće nedelje će se igrati bez publike. Zatvoreni su i bazeni.
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 

Albanija

Broj obolelih u Albaniji od juče je skočio za četiri, pa je ukupan broj zaraženih 10. Vlada premijera Edija Rame je na vanrednoj sednici odlučila o preduzimanju određenih mera među kojima je obustavljanje nastave u svim školama u naredne dve sedmice. Rama je nakon sednice vlade rekao da je odlučeno i da se do 3. aprila obustave svi avio-letovi ka severnoj Italiji, kao i da se do tog datuma otkažu sva javna okuljanja. Danas je zabeležen prvi smrtni slučaj.

Rumunija

U Rumuniji je od juče broj obolelih porastao za 12, pa je ukupan broj zaraženih trenutno 29. Čak 11.235 ljudi je u kućnoj izolaciji ali pod nadzorom lekara. U bolnicama su zadržane 52 osobe i nad njima se vrše testiranja da bi se utvrdilo da li su bile u kontaktu sa COVID-19, a 11.235 su u kućnoj izolaciji, ali pod medicinskim nadzorom, saopštila je Grupa za strateške komunikacije.

Crna Gora

Jedina zemlja u kojoj još uvek nema obolelih je Crna Gora. Međutim, ova zemlja je bez obzira na odsustvo zaraze uvela mere prevencije. Vlast Crne Gore pozvala je građane da izbegavaju masovna okupljanja i službena putovanja, posebno u Italiju. Takođe pozvali su građane d aizbegavaju rukovanje i grljenje. U karantinu je zbog mera predostrožnosti više od 300 ljudi.