Foto: Tanjug/Tamas Kovacs/MTI via AP

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izjavio je danas da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji, a vlasti su već počele da se pripremaju za predstojeću katastrofu.

Zbog ogromnog rasta vodostaja reke Dunav usled obilnih padavina prethodnih dana, Budimpešta se ozbiljno priprema za moguće poplave.

Nakon što je ciklon Boris donela olujne kiše i katastrofalne poplave u delove Evrope, vlasti Budimpešte ništa ne prepuštaju slučaju.

Načelnik Glavne uprave za vode objavio je saopštenje na Frjsbuku u kojemu daje stanovnicima uputstva kako da postupaju i kome da se obrate u slučaju poplava.

U ovom trenutku, kako piše mađarski portal Telex, angažovano je 350 vojnika, koji rade na tome da ne dođe do katastrofe.

Zbog ozbiljnosti situacije, preduzeća i ustanove u mađarskoj prestonici već su započeli radove na zaštiti od poplava, objasnio je gradonačelnik Budimpešte.

Karačonji je rekao da je jedna od najvažnijih mera zatvaranje i Peštanskog i Budimskog donjeg keja od ponedeljka uveče od 20 sati.

Gradonačelnik Budimpešte je skrenuo pažnju da se sva vozila parkirana na ovom prostoru moraju što pre ukloniti.

„Budimpešti se približava najveća poplava decenije“, najavio je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Posebno je važno da se automobili uklone što je pre moguće, kako nadležni ne bi imali potrebu da ih kasnije odvoze.

Prema očekivanjima, voda će u utorak poplaviti donji pristan u Pešti.

Pored toga, poplavama će biti pogođena područja Margaret i Romai-part.

U cilju zaštite Margareta, za zaštitu ostrva će se koristiti džakovi sa peskom, a radovi će se obavljati mehanizovano.

Foto: Tanjug/Tamas Kovacs/MTI via AP

Karačonji je naglasio da iako bi mnogi želeli da pomognu, trenutno nije neophodno uključiti dodatne volontere.

Gradonačelnik Budimpešte je zamolio građane da budu posebno oprezni pri obilasku područja u blizini poplava, jer struje mogu biti veoma jake, a prognoze trenutno pokazuju da će vreme biti nepredvidivo.

Karačonji je zahvalio svima koji su uključeni u poslove zaštite od poplava na trudu, kao i na strpljenju i razumevanju Budimpeštana.

Gradonačelnik Budimpešte proglasio je juče treći stepen uzbune od poplave, duž svih potencijalno opasnih sektora uz reku Dunav.

Najnovije prognoze ukazuju da će vodostaj Dunava u drugoj polovini sledeće nedelje dostići maksimum od preko osam metara.

Stepen uzbune će početi da važi od ponedeljka, navedeno je iz kancelarije gradonačelnika, prenosi Tanjug.

Prognoze kažu da će vodostaj Dunava i Lajte dosegnuti, pa možda čak i premašiti vodostaj iz 2013. godine, kada su Budimpeštu zahvatile nezapamćene poplave.

I premijer Viktor Orban je u nedelju popodne poručio je da je njegova zemlja spremna za odbranu od poplava, te je naveo tri kritične lokacije – Szigetkoz, zavoj Dunava i samu Budimpeštu.

Čak su se i neki političari uključili u akciju i pomažu na nasipima oko Dunava, među njima su Peter Mađar i Ester Vitaljoš.

Javni prevoz u ugroženim, područjima uz reku takođe bi mogao biti pogođen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare