Zoran Mamić Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Sud BiH je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi ili pretpostavke iz Sporazuma o ekstradiciji između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za izručenje odbeglog Zorana Mamića Republici Hrvatskoj. Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, ministar pravde Bosne i Hercegovine u takvoj situaciji može samo da potvrdi odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom se odbija zahtev zamoljene države.

Ovo je odgovor koji je Jutarnji list dobio od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na upit da li je tamošnji ministar pravde Josip Grubeša na zahtev hrvatskog ministarstva doneo odluku o slučaju izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj na zahtev hrvatskog ministarstva pravosuđa i uprave. Zbog toga je BiH odgovorila da „ministar može samo da potvrdi odluku Suda BiH“, a onda takvu odluku uputio i svom hrvatskom kolegi, ministru Ivanu Malenici.

U odgovoru Ministarstva pravde BiH se navodi i da Zakonom nije određen rok za donošenje odluke.

Iz ovoga je, međutim, potpuno jasno da BiH neće izručiti Zorana Mamića. Ali nejasno je zašto Ministarstvo pravde BiH o tome još nije zvanično obavestilo hrvatsko Ministarstvo pravde i uprave, niti im poslalo zvaničnu odluku.

Sud BiH dostavio je svoju odluku Ministarstvu pravde 13. jula ove godine. Sve dok odluka BiH o odbijanju izručenja Zorana Mamića zvanično ne stigne u Hrvatsku, hrvatskim pravosudnim organima praktično su vezane ruke u provođenju krivičnog postupka koji je još na snazi protiv mlađeg Mamića u Hrvatskoj.

Hrvatska je, podsetimo, tražila izručenje Zorana Mamića po više osnova. Jedan je zahtev za izdržavanje kazne zatvora od četiri godine i osam meseci, koja mu je dosuđena pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda, odnosno potvrđujući deo presudne prvostepene presude Županijskog suda u Osijeku iz 2018. drugi se odnosi na ponavljanje sudskog postupka za njegov ukinuti deo iste te presude suda u Osijeku.

Tu je i zahtev za izručenje zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudaca kojom je obuhvaćen i Zoran Mamić, te na kraju i zahtev za izručenje zbog nastavka kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku u tzv. drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 miliona kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete klubu od 200 miliona kuna kroz fiktivne fakture.

BONUS VIDEO: Mamić iz BiH vuče konce u HNS-u

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar