Žozep Borelj Foto:Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Ruski predsednik Vladimir Putin "moraće da odgovora" za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell), posle sastanka sa udovicom Navaljnog.

„Izrazili smo najdublje saučešće EU Juliji Navaljni. Vladimir Putin i njegov režim će morati da odgovaraju za smrt Alekseja Navaljnog“, rekao je Borelj posle sastanka sa udovicom, koja se i obratila na sastanku ministara inostranih poslova EU u Briselu.

Ali, „kao što je Julija rekla, Rusija nije Putin i Putin nije Rusija“, rekao je Borel.

Ministri su ustali i dugo aplaudirali udovici protivnika Kremlja na kraju njenog kratkog govora, dodao je Borelj.

Prema diplomatskim izvorima, Julija Navaljna je ministrima ponovo potvrdila svoju posvećenost nastavku borbe protiv režima koji je doveo do smrti njenog muža.

„Aleksej Navaljni je bio heroj i umro je kao heroj“, rekla je ona i zatražila da EU u kaznenim merama više cilja na okruženje Vladimira Putina i „korumpirane oligarhe“ koji ga podržavaju.

Nekoliko ministara založilo se danas pre početka sastanka za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

EU je već uvela nekoliko paketa sankcija Moskvi, ukupno 12, a sprema se da usvoji i 13. paket uoči druge godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar