Americki izbori
Foto: EPA-EFE/DAVID BECKER

Razlika među kandidatima na američkim predsedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutru dodatno se smanjila i Donald Tramp i Džo Bajden približili su se jedan drugom na manje od jedan odsto u Pensilvaniji, Džordžiji, Severnoj Karolini, Nevadi i Arizoni.

U Pensilvaniji, gde vodi Tramp s oko 18 hiljada glasova, 95 odsto je prebrojanih glasova i razlika među kandidatima je 0.3 odsto.

Pročitajte još:

U Džordžiji se razlika između još uvek vodećeg Trampa i Bajdena smanjila na samo 665 glasova, prema najnovijim podacima. Izbrojano je 99 odsto glasova i kandidati su izjednačeni u procentu pa obojica imaju 49.4 odsto glasova.

U Severnoj Karolini Tramp vodi sa 76.700 glasova uz 94 odsto prebrojanih glasova i ima 0.4 odsto prednosti.

U Nevadi Baden vodi s 11.5 hiljada glasova uz 84 odsto prebrojenih glasova (0.9 odsto razlike u odnosu na Trampa) pa u Arizoni s nešto više od 46.000 glasova, odnosno 0.6 odsto ispred Trampa uz 90 odsto prebrojenih glasova.

Tokom noći Američka poštanska služba, u skladu s nalozima lokalnih sudova, pretraživala je svoja skladišta u tim saveznim državama kako bi izdvojila sve dopisne glasove poslane zaključno s danom izbora i prosledila ih izbornim komisijama.

Demokratski predsednički kandidat Bajden, prema procenama američkih medija, vodi u broju elektorskih glasova pred sadašnjim predsednikom Trampom i ima između 253 i 264 elektora, zavisno od procene pojedinog medija je li ‘osvojio’ Arizonu ili ne.

Tramp ima 214 elektorskih glasova i u toj proceni američki su mediji jedinstveni.

Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Za pobedu na američkim izborima potrebno je osvojiti 270 elektora.

Bajden je kandidat koji je u istoriji američkih predsedničkih izbora osvojio najviše glasova premašivši sa 72 miliona glasova rekord prethodnog predsednika Baraka Obame od 69 miliona.

Na izborima je glasalo oko 160 miliona Amerikanaca.

Tramp sipa optužbe

Američki predsednik Donald Tramp, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojenje glasova, u četvrtak je u Beloj kući pokrenuo nezabeležen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i finansijere da mu kradu „glatko i uverljivo“ osvojeni drugi mandat.

„Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobedio“, rekao je Tramp okupljenim novinarima koji nisu imali priliku da postave pitanja.

A zatim je optužio svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, finansijere i tehnologiju za krađu njegove pobede.

„Naš je cilj da zaštitimo integritet izbora i nećemo dozvoliti da ih ukradu. Nećemo dozvoliti da se ućutkaju naši birači“, rekao je Tramp uporan u oceni da je brojanje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo da gubi vođstvo, premreženo korupcijom i prevarama.

„Naši brojevi su čudesno i u tajnosti nestali“, rekao je.

Nižući optužbu za optužbom, utvrdio je da su neki gradovi korumpirani i da su birački odbori dobili uputstva da kradu glasove i „broje one ilegalne“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar