Izrael Palestina rat Gaza Foto:Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Na delovima mediteranske obale Gaze, voda je počela da dobija smeđu boju, dok zdravstveni eksperti upozoravaju na razlivanje kanalizacije i bolesti širom teritorije.

Satelitske slike, koje je analizirao BBC Arabik, pokazuju nešto što deluje kao veliko izlivanje kanalizacije u more kod obale grada Deir al-Balah.

Lokalni zvaničnik rekao je za BBC Arabik da ljudi u obližnjim kampovima izlivaju svoju kanalizaciju direktno u more.

„Zbog povećanja broja raseljenih ljudi, mnogi povezuju svoje cevi sa sistemom za odvod kišnice“, rekao je Abu Jazan Ismael Sarsur, predsednik Hitnih službi Deir al-Balaha.

Vim Zvijnenburg, stručnjak za životnu sredinu iz organizacije „Pax for Peace“, potvrdio je da otpadne vode izgledaju da se slivaju u more iz obližnjih prenatrpanih kampova, nakon što je pregledao satelitske slike.

Iscedak kanalizacije prikazan na slikama, zabeležen 2. avgusta, pokrivao je površinu veću od dva kvadratna kilometra.

Satelitske slike pokazuju da se iscedak prvi put pojavio u junu i da je rastao tokom naredna dva meseca.
Nije poznato da li je zagađenje obale i dalje u porastu, jer novije satelitske slike nisu dostupne.

Intenzivno izraelsko bombardovanje izazvalo je kolaps infrastrukture za upravljanje otpadnim vodama u Gazi, navedeno je u junskom izveštaju UN o životnoj sredini.
Izraelska državna organizacija Cogat, nadležna za politiku na palestinskim teritorijana, rekla je BBC Arabik da je njihov humanitarni tim preduzeo akciju za poboljšanje sistema kanalizacije u Gazi.

Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

Britanski javni servis navodi da ne može nezavisno da potvrdi da postoje konkretna poboljšanja u infrastrukturi kanalizacije u Gazi i dodaje da Izrael, zajedno sa Egiptom, ne dozvoljava nezavisnim novinarima ulazak u Gazu, osim na kontrolisane i kratke posete sa izraelskom vojskom.

Zdravstveni eksperti upozoravaju na širenje bolesti koje se prenose vodom, nakon što je desetomesečna beba delimično paralizovana zbog bolesti polio, što je prvi registrovani slučaj u Gazi u poslednjih 25 godina.

Zvaničnici UN i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) takođe su pozvali na dva prekida vatre od po nedelju dana kako bi mogli da vakcinišu 600.000 dece u Gazi.

Izraelska vojska nastavlja kopnenu ofanzivu u Gazi Foto: AP Photo/Leo Correa

Međutim, nezavisni posmatrači kažu da će dostava vakcina verovatno naići na iste prepreke koje pogađaju protok druge humanitarne pomoći, otežavajući i usporavajući distribuciju.

Cogat je, odgovarajući na pitanje BBC Arabik, naglasio da ne postoje ograničenja za medicinsku pomoć.

U saopštenju na društvenim mrežama, Cogat je rekao da će „dodatnih 60.000 vakcina protiv polija biti isporučeno za vakcinaciju više od milion dece“ u narednim nedeljama.
Ranije ovog meseca, UNRWA je saopštila da u Gazi od početka rata ima 40.000 slučajeva hepatitisa A , koji se takođe može preneti zaraženom vodom, u odnosu na 85 slučajeva, koliko ih je bilo pre rata.

Humanitarne agencije navode da se doktori u Gazi suočavaju s velikim brojem slučajeva dizenterije, pneumonije i teških kožnih bolesti zbog kolapsa zdravstvenog sektora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar