Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Biro za operativnu koordinaciju Vlade Crne Gore demantovao je navode o zajedničkim aktivnostima bezbednosnih službi Crne Gore i Srbije povodom ustoličenja mitropolita Joanikija. Biro vlade je demantovao navode u tekstu podgoričke Pobjede pod naslovom „Procenu rizika daće Kobre i BIA". Ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog, Joanikija, biće održano petog septembra na Cetinju.

Biro vlade je demantovao navode u tekstu podgoričke Pobjede pod naslovom „Procenu rizika daće Kobre i BIA“.

„Netačni su navodi u tekstu da su u toku zajedničke aktivnosti bezbednosnih službi Crne Gore i Republike Srbije povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, kao i da je tražena pomoć tim povodom“, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da ukoliko na navedeni događaj bude planiran dolazak štićenih ličnosti Srbije, obaveštajno – bezbednosni sektor Crne Gore će samostalno i u saradnji sa bezbednosnim službama Srbije omogućiti štićenim ličnostima bezbedan boravak u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

To, kažu, podrazumeva i zajedničke aktivnosti sa pomenutim bezbednosnim službama Srbije, uključujući Odred vojne policije specijalne namene „Kobra“ čiji je jedan od zadataka procena, planiranje i realizacija bezbednosnih zadataka iz domena zaštite određenih lica i objekata Srbije.

To je, ističu, bila i ranije uobičajena praksa prilikom posete Crnoj Gori štićenih ličnosti iz Srbije.

„Apelujemo na medije da netačnim informacijama ne podižu tenzije i građane dovode u zabludu, već da svojim profesionalnim delovanjem doprinesu jačanju tolerantnosti i učvršćivanju međunacionalnog i međuverskog sklada u Crnoj Gori“, navodi se u reagovanju Biroa za operativnu koordinaciju.

Ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog, Joanikija, biće održano petog septembra na Cetinju.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan rekao je da ustoličenje mitropolita Joanikija „vređa nacionalna i religijska osećanja pravoslavnih Crnogoraca“ i pozvao ga da na nekom drugom mestu, a ne na Cetinju, primi mitropolitsko zvanje.

Veliki broj građana okupio se 22. avgusta na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve.
Oni su poručili da je Joanikije „nedostojan trona Sv. Petra Cetinjskog“, da je „nameštenik Crkve Srbije“ i najavili „odbranu“ Cetinjskog manastira.

Crna Gora protest
Crna Gora protest Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Skup je završen mirno, a naredni je najavljen za 5. septembar u slučaju da SPC ostane pri nameri da ustoličenje novog mitropolita bude održano na Cetinju.

Mitropolit Joanikije je poručio da je spreman na razgovor sa onima koji su protiv njegovog ustoličenja na Cetinju 5. septembra i odbacio kao tendenciozne navode da je namesnik „Crkve Srbije“.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da država garantuje da će bezbednosna situacija biti mirna i nakon 5. septembra za kada je zakazano ustoličenje mitropolita i dodao da će Uprava policije, ukoliko do bilo čega dođe, „delovati promptno jer se sa državom više niko neće igrati“.

BONUS VIDEO: Incident u Skupštini Crne Gore


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar