Foto: EPA-EFE/ANDY WONG / POOL

Predsednik Džo Bajden, u svom prvom komentaru nakon što je Hanter Bajden proglašen krivim po sve tri tačke optužnice u svom federalnom suđenju za oružje, izrazio je ljubav prema svom sinu i obećao da će prihvatiti presudu koju je porota donela u utorak.

Bajden je ponovio veći deo svog saopštenja od 3. juna, kada je suđenje počelo, prenosi ABC.

„Kao što sam rekao prošle nedelje, ja sam predsednik, ali sam i tata“, rekao je Bajden. „Džil i ja volimo našeg sina, i ponosni smo na čoveka koji je danas. Toliko porodica koje su imale voljenih koji su se borili sa zavisnošću razumeju osećaj ponosa gledajući nekoga koga volite kako izlazi na drugu stranu i bude tako jak i otporan u procesu oporavka.

„Kao što sam takođe rekao prošle nedelje, prihvatiću ishod ovog slučaja i nastaviću da poštujem pravosudni proces dok Hanter razmatra žalbu“, dodao je predsednik. „Džil i ja ćemo uvek biti tu za Hantera i ostatak naše porodice sa našom ljubavlju i podrškom. Ništa neće to promeniti“.

Hanter Bajden je optužen u septembru od strane specijalnog savetnika Dejvida Vajsa za dve tačke koje se odnose na lažne izjave prilikom kupovine vatrenog oružja i treću tačku o nelegalnom nabavljanju vatrenog oružja dok je bio zavisan o drogama.

Njegova optužnica i osuda predstavljaju istorijski prvi slučaj za dete predsednika SAD-a.

Bajdenovo saopštenje o poštovanju ishoda suđenja stoji u kontrastu sa mnogim kritikama bivšeg predsednika Donalda Trampa na račun pravosudnog sistema nakon njegove istorijske osude u Njujorku. Tramp i njegovi saveznici i dalje nazivaju njegovo suđenje za hush money „nameštenim“. Sedmodnevno suđenje u Delaveru teško se fokusiralo na detalje Hanterove borbe sa zavisnošću od droge, njegove naporene odnose i druge emotivne aspekte njegove prošlosti.

Predsednik Bajden nije se pojavio na suđenju svom sinu, ali prva dama Džil Bajden je bila učestala na saslušanjima i izašla je iz suda držeći se za ruke sa Hanterom Bajdenom nakon što je saopštena krivična presuda.

Prošle nedelje, Bajden je rekao Davidu Muiru iz ABC News „World News Tonight“ da će prihvatiti ishod postupka i da neće pomilovati svog sina.

U svom prvom saopštenju nakon što je presuda saopštena, Hanter Bajden je izrazio zahvalnost za porodičnu podršku koja je pokazana tokom postupka.

„Danas sam zahvalniji za ljubav i podršku koju sam doživeo ovih poslednjih nedelja od Melise, moje porodice, mojih prijatelja i moje zajednice nego što sam razočaran ishodom“, rekao je Hanter Bajden. „Oporavak je moguć uz blagoslov Božiji, i blagosloven sam što svakog dana mogu doživeti taj dar“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare