Foto: EPA-EFE/BARBARA WALTON

Direktor australijske aviokompanije Kvantas Alan Džojs smatra da će vlade insistirati da putnici na međunarodnim letovima budu vakcinisani protiv korone i dodaje da će upravo vakcine biti ključni faktor u oporavku posrnule avio industrije koja je zbog pandemije zabeležila rekordan pad putničkog prometa, čak 75,6 posto.

Pročitajte još:

Džojs je u intervjuu za BBC rekao da vlade mnogih država intenzivno pominju vakcinaciju kao uslov ulaska ali dodaje da, čak i ako to ne bude standard, on lično misli da bi avioindustrija trebalo da ga uvede.

Kvantas je, inače, i ranije najavljivao da u svoje avione neće primati nevakcinisane putnike.

„Naša dužnost je da se brinemo o putnicima i članovima posade tako da svi u avionu budu sigurni“, rekao je on i dodao da „ogromna većina naših klijenata smatra to dobrom idejom: 90 posto ljudi koje smo anketirali misli da bi vakcina za međunarodna putovanja trebalo da bude obaveza“.

Postoje i oni koji ne misle da je to dobra ideja, uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju čiji je direktor digitalnih zdravstvenih usluga Bernardo Marijano rekao da se SZO ne slaže sa tom idejom.

„Bez obzira što bi neki u privatnom sektoru to želeli, potreban je jedinstven pristup svih vlada kako bi bilo kakva promena bila funkcionalna“, rekao je on.

Džojs, po struci fizičar i matematičar, smatra da će virus nastaviti da cirkuliše i nakon što države jednog dana otvore svoje granice.

„Za većinu u Australiji ta činjenica je teško prihvatljiva. Moramo da uverimo ljude da je svođenje rizika od zaraze na nulu nemoguće, tako je uostalom s drugim opasnostima u drugim sferama života“, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar