Foto: Handout / AFP / Profimedia

Jedan od astronauta NASA-e koji je ostao na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) izvestio je o "čudnom zvuku" koji dolazi sa Starlajner (Starliner) vozila.

Bač Vilmor je u subotu kontaktirao Svemirski centar u Hjustonu, samo nekoliko dana pre nego što je bilo planirano da se neispravan Starlajner odvoji od MSS-a, bez posade, i pokuša da se vrati na Zemlju samostalno.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imam pitanje o Starlajneru. Postoji čudan zvuk koji dolazi iz zvučnika i nisam znao da li možete da se povežete sa Starlajnerom. Ne znam odakle dolazi“, rekao je.

Kontrola misije je potvrdila Baču da mogu da smisle način da zvuk dođe do njih, odnosno da im on direktno iz svemira snimi zvuk, kako bi oni kasnije mogli da ga izanaliziraju i otkriju o čemu se radi.

Vilmor je zatim držao telefon pored zvučnika Starlajnera, te su iz svemirskog centra uspeli da prime zvuk.

„Dobar snimak, hvala“, odgovorila je kontrola misije.

„Prenećemo to timu i obavestićemo vas šta smo saznali.“

Foto: Mark Felix / AFP / Profimedia

Podsetimo, naučnici NASA-e doneli su odluku da naredne godine vrate na zemlju dva američka astronauta, koji su na Međunarodnoj svemirskoj stanici trebali da budu osam, a ostali 80 dana, piše BBC.

Sunita Vilijams 58, i  Bari „Bač“ Vilmor, 61, otišli su u svemir novom Boingovom svemirskom letelicom Starlajner početkom juna, a od tada su takoreći „zaglavljeni u svemiru“.

Svemirska letelica je imala tehničkih problema i procenjeno je da treba da ostanu u svemiru, navodi se.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare