Džulijan Asanž Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Sud u Londonu odobrio je osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu pravo na žalbu povodom odluke o izručenju Americi.

Sudije Višeg suda u Londonu odlučili su da su advokati pokazali da je Asanžov slučaj sporan i da bi im trebalo dati priliku da to iznesu na punom žalbenom ročištu.

London protest podrške Džulijanu Asanžu Foto:Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Asanž je 2010. godine objavio video snimak iz američkog vojnog helikoptera koji pokazuje ubijanje civila u Bagdadu. Objavio je i hiljade poverljivih dokumenata o zločinima vojske u Avganistanu i Iraku, zbog čega su ga američke vlasti 2019. godine optužile za 18 krivičnih dela, uključujući i hakovanje u vojne baze podataka nakon publikacija o navodnom ubijanju civila od strane američkih snaga u Avganistanu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Asanžova prvobitna zatvorska kazna došla je nakon što je proveo sedam godina živeći u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je tamo tražio azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. Plašio se da bi to moglo dovesti do toga da bude poslat u SAD, da se suoči sa optužbama zbog Vikiliksa.

On je negirao optužbe za silovanje, a švedska istraga je povučena u maju 2017. Asanžu u Americi preti zatvorska kazna od ukupno 175 godina, iako su američki mediji nedavno preneli da će mu biti ponuđena nagodba.

Njegovi advokati su ovo negirali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare