Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

Za osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, 20. i 21. februar su odlučujući datumi, jer će saznati da li će biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga traže zbog odavanja tajnih vojnih dosijeva 2010. i 2011. godine. Ukoliko izgubi, Asanž će se suočiti sa ekstradicijom iz Velike Britanije u SAD. Mnogobrojne Asanžove pristalice nalaze se ispred suda, noseći plakate poput "Oslobodite Džulijana Asanža", "Sloboda štampe". Ipak, sam Asanž se danas nije pojavio na sudu, ni putem video linka zbog zdravstvenog stanja.

Okupljenim građanima se obratila i Asanžova supruga Stela koja je rekla da „svet gleda“ i da „moraju da znaju da ne mogu da se izvuku sa ovim“.

„Džulijanu je potrebna sloboda i svima nam je potrebna istina“, rekla je ona, prenosi BBC.

Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

Zašto je Asanž u zatvoru?

Asanž je rođen 1971. godine, odrastao je u Australiji, a 2006. godine osnovao je Vikiliks i počeo da objavljuje dokumente u kojima je razotkrivao skandale, uključujući korupciju u Keniji, tibetanske nemire u Kini i napade dronovima u Jemenu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

Asanž je 2010. godine objavio video snimak iz američkog vojnog helikoptera koji pokazuje ubijanje civila u Bagdadu. Objavio je i hiljade poverljivih dokumenata o zločinima vojske u Avganistanu i Iraku, zbog čega su ga američke vlasti 2019. godine optužile za 18 krivičnih dela, uključujući i hakovanje u vojne baze podataka nakon publikacija o navodnom ubijanju civila od strane američkih snaga u Avganistanu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

Asanžova prvobitna zatvorska kazna došla je nakon što je proveo sedam godina živeći u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je tamo tražio azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. Plašio se da bi to moglo dovesti do toga da bude poslat u SAD, da se suoči sa optužbama zbog Vikiliksa.

On je negirao optužbe za silovanje, a švedska istraga je povučena u maju 2017.

Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

Ali, poslat je u zatvor Belmarš nakon što je 2019. proglašen krivim za kršenje uslova kaucije tokom boravka u ambasadi Ekvadora.

Asanž je izgubio ponudu za kauciju u januaru 2021. nakon što je sud prvobitno odlučio da ne može biti izručen zbog rizika da bi se mogao ubiti.

Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

Šta se očekuje na sudu?

Asanž će pred sudom Velike Britanije tražiti da se preispita odluka o njegovom izručenju SAD.

Pročitajte još...

Analitičari smatraju da će Asanž pokušati da ospori presudu Višeg suda iz 2021. godine u kojoj se navodi da bi mogao da bude izručen SAD.

Sudije će takođe razmotriti i raniju presudu kojom je Asanžu odbijena dozvola za žalbu. Ukoliko sud odbije njegov argument, može da dođe do procesa estradicije, ali Asanžov pravni tim planira da uloži žalbu na takvu presudu Evropskom sudu za ljudska prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar