Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/Pool

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas tokom posete Kijevu da je Ukrajini mesto u Evropskoj uniji, ali je pozvala vlasti te zemlje da učini više u borbi protiv korupcije.

Berbok je izjavila da će Nemačka obezbediti dodatnih 20 miliona evra humanitarne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters.

Računajući dodatnu pomoć, Nemačka će uputiti Ukrajini pomoć vrednu 380 miliona evra ove godine, rekla je nemačka ministarka.

Na sastancima sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim ukrajinskim liderima, čula je i pozive zapadnim partnerima da obezbede Kijevu više oružja, uključujući rakete dugog dometa za borbe protiv ruskih snaga, dodaje Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/Pool

Ukrajina brani slobodu svih nas hrabro i odlučno, rekla je Berbok po dolasku u prestonicu Ukrajine, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ona je navela da Ukrajina može da se osloni na podršku na svom putu ka Evropskoj uniji i da „uprkos ruskoj invaziji nastoji da sprovede reforme“ koje su neophodne za članstvo u evropskom bloku, za šta je potrebno više godina.

„Rezultati reforma u oblastima pravosuđa i medija su već impresivne. Ali predstoji dug put u sprovođenju zakona protiv oligarha i protiv korupcije“, rekla je Berbok.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/Pool

Berbok je, takođe, upozorila da će Rusija ponovo gađati ukrajinske energetske objekte ove jeseni i zime.

„Ruski perfidni cilj je da ove zime ponovo izgladnjuju narod i da se narod smrzava“, tvrdi ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je sa nemačkom koleginicom razgovarao o snabdevanju Ukrajine protivvazdušnim sistemima i istakao da je Ukrajini potrebno više sistema za zaštitu njenih luka od ruskih vazdušnih udara kako bi se obezbedio izvoz žita.

Kuleba je, takođe, pozvao Berlin da pošalje rakete “Taurus“ u Ukrajinu što pre.

„Učinićete to svakako, samo je pitanje vremena i ja ne razumem zašto gubimo vreme“, rekao je on, odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare u Kijevu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar