Ambasada SAD u Sarajevu Foto: Marcio Machado / Zuma Press / Profimedia

Američka ambasada u BiH saopštila je da odbijanje vlasti u Republici Srpskoj da razgovara o pitanju državne imovine u BiH nateralo međunarodnu zajednicu da reaguje.

„Odbijanje da dobronamerno deluju u državnim institucijama i da razgovaraju o državnoj imovini primoralo međunarodnu zajednicu da reaguje“, objavila je ambasada SAD u BiH na svom Tviter profilu, povodom odluke Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokrentoj imovini RS, proglašavanjem Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Dodali su da su vlasti u Republici Srpskoj jednostrano antiustavno delovale po ovom pitanju.

„Lideri u Republici Srpskoj su, nažalost, odbili da budu konstruktivni po pitanju državne imovine. Umesto toga odlučili su se na antidejtonsko, antiustavno i jednostrano delovanje“, istakli su iz ambasade.

Iako na državnom nivou nije rešeno pitanje državne imovine, Narodna skupština Republike Srpske je 10. februara usvojila Zakon o nepokretnoj imovini RS, a predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je 7. aprila potpisala Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Bonus video: 30 godina od početka opsade Sarajeva tokom rata u BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar